Начало Здравна медиа Здравни новини Годишно в България се раждат над 500 деца с вродени сърдечни малформации

Годишно в България се раждат над 500 деца с вродени сърдечни малформации

Годишно в България се раждат над 500 деца с вродени сърдечни малформации - изображение

Всяка година около 1% от всички бебета или 8 от 1000 деца се раждат с вродени сърдечни малформации. В България това са над 500 деца годишно, които имат спешна нужда от специализирана диагностика и помощ.

На 7 февруари стартира началото на Световната седмица за информираност за вродените сърдечни малформации. Увреждането се развива по време на бременността - още при формиране на сърдечносъдовата система може да се прояви още в първите 15-30 дни след зачеването. Причините за него са много. Според приетата многофакторната теория действие на фактори от външната среда в критичните фази на формиране на сърдечно-съдовата система на плода (4-8 седмица на бременността) при жени с генетично предразположение води до формиране на сърдечни малформации при плода, е посочено в сайта на Националната кардиологична болница.

Близо 8 процента от вродените малформации на сърцето сe свързват с първичен генетичен дефект или синдром. Увреждането на сърцето обаче може да е проявление и на Даун, Марфан, Търнър и други, но може да е свързано и с болести при майката като рубеола, вирусни инфекции, захарен диабет, прием на определени медикаменти като антидепресанти и хормонални препарати, алкохол, наркотици и други.

В случай че семейството има история на родени със сърдечни малформации, опасността за детето също е голяма. Ако майката е носител на този ген, рискът да го даде на бебето е между 13 и 18 процента, ако е бащата – рискът е между 3 и 8 процента.

Според статистиката на Световната здравна организация вродените сърдечни увреждания са сред водещите причини за смърт през първата година на бебетата. Новородените със сърдечни малформации са с крехко здраве и е необходимо да бъдат наблюдавани продължително време и да бъдат пазени от респираторни инфекции.

Снимка: elbalad.news

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ОрганизацииЛюбопитноСпециалистиДиетиЗдравни съветиНовиниНормативни актовеИнтервютаХранене при...ЗаведенияЛеченияСоциални грижиИсторияКлинични пътекиБотаникаФизиологияСнимкиСпортПсихологияЛайфстайлАлтернативна медицинаРецептиАнкетиОбразованиеМедицински изследвания