Годишно в света се изхвърля над 1 милиард тона храна, в същото време 1 на всеки 7 души заспива гладен
Според Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) всяка година се пропиляват 1,3 милиарда тона храна.
В същото време 1 на всеки 7 души по света заспива гладен, а повече от 20 000 деца под 5-годишна възраст умират всеки ден от глад.
В България годишно остава 700 000 тона неоползотворена храна, докато 1,6 милиона сънародници живеят в нужда. За 2012 година екипът и доброволците на Българска хранителна банка са събрали 195 тона храна, която се равнява на 490 000 обяда.
Всяка година на 5 юни хората по света празнуват международния Ден на околната среда. В България организатор на инициативата е Българската мрежа на Глобалния договор на ООН. Това е ден за действие, в който се случват стотици хиляди инициативи, буквално във всяка страна по света, за подобряването на околната среда сега и за в бъдеще.
Темата тази година се фокусира върху разпиляването и загубата на храна.
"Мисли. Яж. Пести. Намали своя хранителен отпечатък" е новата кампания, която ПОСООН и Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) съвместно с все по-разрастващ се списък от партньори от публичния и частния сектор стартираха по-рано тази година. Тя привлича вниманието върху проблема и абсурда за това, че огромни количества продукция никога не достига от нивата до масата.
Всъщност поне 1/3 от всичко, което се отглежда на планетата, се губи между полето и потребителя. Това е етичен, икономически и природен проблем, като се имат предвид огромните загуби на енергия, вода, тор и други вложения в резултат на производството на храна, която така и не се изяжда.
Всеки от нас може да направи нещо по въпроса и чрез кампанията "Мисли. Яж. Пести. Намали своя хранителен отпечатък" над 46 училища и 26 компании от различни сектори на икономиката ще се присъединят към общите ни усилия да запознаем повече хора с проблема, така и да предприемем практически действия било то в своя дом, в своята ферма, супермаркет, ресторант или хотел, където се приготвя и консумира храна. Българската мрежа на Глобалния договор на ООН ще информира за проблема над 45 хиляди служители от 63 компании.
България е на трето място по бедност в Европа и едновременно с това заедно с останалите 27 страни членки на ЕС страната ни е част от статистиката, според, която 50% от произведената, годна за консумация и здравословна храна в ЕС, или близо 80 милиона тона, се разхищава всяка година - в домакинства, супермаркети, ресторанти и по веригата за доставки. Количество, достатъчно да изхрани цяла Испания.
"Живеем в свят на излишество, където производството на храна надхвърля търсенето, и все пак 870 милиона души не се дохранват и спирането на растежа при децата се е превърнало в недоловима пандемия. За да създадем бъдещето, което искаме, трябва да поправим това неравенство." - казва в обръщението си Бан Ки-мун, Генералния секретар на ООН по повод Световния ден на околната среда, 5 юни 2013 г., който тази година е под надслов: "Мисли. Яж. Пести. Намали своя хранителен отпечатък".
Тази година глобалният домакин на Световния ден на околната среда 2013 е Монголия, една от най-бързо развиващите се икономики в света, и такава, която стреми към преход към зелена икономика и зелена цивилизация. Тя не е от страните, играещи ключова роля за хабенето и загуба на храна, но в традиционния номадски живот на голяма част от населението й има древни отговори на съвременната заплаха за загуба на храна.
Ако храната не се употребява, това означава, че всички ресурси, които са вложени в производството й, също се губят. Например, нужни са около 1000 литра вода, за да се произведе 1 литър мляко, а около 16 000 литра се влагат във фуража на една крава, за да са направи един хамбургер. Последвалите парникови емисии от самите крави и по цялата верига на доставка на храната се оказват напразни, когато изхвърлим тази храна.
Коментари към Годишно в света се изхвърля над 1 милиард тона храна, в същото време 1 на всеки 7 души заспива гладен