Начало Здравна медиа Здравни новини Дефицитът на йод в организма може да попречи на зачеването

Дефицитът на йод в организма може да попречи на зачеването

Дефицитът на йод в организма може да попречи на зачеването - изображение

Вероятността от забременяване при жени с умерен до тежък йоден дефицит е 46% по-ниска в сравнение с дамите, които имат нормални йодни нива в организма. Това показва изследване в САЩ, в което са участвали 467 жени, които се опитват да забременеят.

Оказва се още, че жените с лек йоден дефицит забременяват по-трудно за разлика от тези, при които концентрацията на йод е нормална, смятат изследователите в екипа на д-р Джейм Милс от Националния институт по детско здраве и човешко развитие в САЩ.

„Жените, които мислят да забременеят, се нуждаят от повече йод“, казва д-р Милс, ръководител на проучването, което поставя във фокуса на вниманието връзката между храненето и зачеването.

От своя страна д-р Томър Сингър, специалист по репродуктивна ендокринология и по безплодие в болница Lenox Hill в Ню Йорк, заявява, че в последните няколко десетилетия западната диета се е променила.

„Вегетарианството води до намаляване приема на йод. Затова е добре жените, които имат ниски нива, да вземат пренатални витамини, включващи йод най-малко три месеца преди зачеването“, обяснява д-р Сингър и допълва, че този вид витамини трябва да съдържат 150 микрограма йод и да се приемат не само преди зачеването, но и по време на бременността и на кърменето.

Според специалистите е добре жените, които не могат да заченат да следят нивото на йод в тялото си. Те припомнят и това, че по време на бременност нараства нуждата от този микроелемент, тъй като е необходим за производството на тиреоидни хормони и е важен за развитието на мозъка на плода.

Изследванията показват, че почти половината от американските жени имат в различна степен недостиг на йод. 22% са слабо дефицитни, 21% имат умерена недостатъчност, а при 1,7% недостигът е силно изразен.

Проучването няма за цел да докаже, че ниските нива на йод причиняват безплодие, но ако продължаващите изследвания и анализи потвърдят това, то е напълно нормално държавите, в които йодният недостиг се среща често, да предприемат стъпки за увеличаване приема на йод сред жените в детеродна възраст, смятат учените, работещи по проекта.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: meddaily.ru
Снимка: upi.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Алт. медицинаЛюбопитноНовиниХрани и ястияСнимкиСъставкиХранене при...Здравни съветиЗаболявания (МКБ)БотаникаЛайфстайлИсторияЛеченияФизиология