Начало Здравна медиа Здравни новини Доц. Любомир Киров: Институциите, а не лекарите да поемат потребителските такси

Доц. Любомир Киров: Институциите, а не лекарите да поемат потребителските такси

Доц. Любомир Киров: Институциите, а не лекарите да поемат потребителските такси - изображение

Сдружението на общопрактикуващите лекари подкрепят една-единствена промяна в Наредба № 8 за психодиспансерните прегледи. Председателят му доц. Любомир Киров казва, че от организацията са съгласни само с по-широкия обхват във възрастово отношение при профилактичните гинекологични прегледи.

В България жените между 30 и 40 години са почти 500 000. Ако половината от тях решат да отидат на профилактичен гинекологичен преглед, това означава завишаването на бюджета за специализираната помощ да бъде насочено именно натам.

Основните дефицити на системата са липсата на кадри и на електронно здравеопазване, както и недобрата перспектива за развитие по неговите думи. Едно от предложенията на сдружението е свързано с потребителската такса, за която казват, че нямат против да има хора, от които да не се взема, но това да не става за сметка на личните лекари.

Доц. Киров предлага конкретните такси да се поемат от институциите. Общопрактикуващите лекари са на мнение, че не трябва да има хора, които да не я плащат, но в същото време не са и против да има групи пациенти, които да ползват някакви привилегии в това отношение. Но облекченията не бива да са на гърба на лекарите и техните сътрудници според председателя. „Всеки трябва да си плати таксата, да си получи съответния документ, а институцията, която е решила, че трябва да бъде освободен, да възстанови парите на този човек“, казва той.

Неодобрението и несъгласието на общопрактикуващите лекари са породени от желанието им да работят в такива условия, които да им осигурят спокойствие. То ще им помогне да бъдат по-полезни и по-ефективни, да се справят с натоварването и да обръщат внимание повече на пациентите, отколкото на документацията.

По-голямото финансиране от друга страна ще позволи да се наемат повече сътрудници, да се увеличи заплащането и така то да стане атрактивно за специалистите, които искат да се развиват в тази сфера, добавя доц. Киров. Необходимо е да се поднови и базата, да се осъвремени оборудването, нужно е на повече квалификации да бъдат изпращани медиците и др.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: dariknews.bg
Снимка: clinica.bg

 

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Социални грижиОрганизацииНовини