Начало Здравна медиа Здравни новини Д-р Сълова съди спешния център във Враца

Д-р Сълова съди спешния център във Враца

Д-р Сълова съди спешния център във Враца - изображение

  Д-р Карина Сълова е подала в районния съд във Враца иск срещу министерството на здравеопазването и центъра за спешна медицинска помощ във Враца.

  Ексшефката на спешния център съди министерството и доскорошното си работно място по чл. 344, ал.1, 2 и 3 от кодекса на труда, който гласи, че служителят има право да оспорва законността на уволнението пред работодателя или пред съда, да иска признаване на уволнението за незаконно, неговата отмяна, възстановяване на предишната работа и обезщетение за времето, през което е останал без работа поради уволнението.

  Обезщетението, за което д-р Сълова претендира, е в размер на 9 000 лева. В исковата молба тя обяснява, че е работила като директор на центъра за спешна медицинска помощ във Враца по трудов договор, сключен с министъра на здравеопазването от 1995 г., като е назначена на длъжността след явяване на конкурси. Последният й трудов договор е от 1 март 2001 г. Прекратяването на трудовия й договор не е законосъобразно, смята д-р Сълова, затова в съдебния иск тя настоява да се отмени заповедта на здравния министър за дисциплинарно уволнение.

  Д-р Сълова беше освободена в края на януари, въпреки че по това време беше в болнични. Близо година преди уволнението срещу шефката на спешния център имаше повдигнати обвинения и се извършваха проверки по работата й. В хода на разследването в кабинета й влязоха служители на ДАНС, експерти от агенцията по финансов контрол и прокуратурата.

  След проверката на прокуратурата, 2 състава на районния съд във Враца отмениха 2 наказателни постановления, наложени на д-р Сълова от агенцията за държавна и финансова инспекция заради нарушения на закона за малките обществени поръчки. Лекарката обаче обжалва постановленията. Според агенцията, на 18 май тя е сключила договор за малка обществена поръчка с едноличен търговец „Емил Георгиев-94" за доставка на храна за дежурния персонал, преди да е изтекъл срокът за обжалване на решението за определяне на изпълнител, заради което е санкционирана с 200 лева. Съдия Росица Ангелова обаче е преценила, че наказателното постановление не е законосъобразно и го отменила. Втората глоба е за това, че според служители на агенцията на 1 юли д-р Карина Сълова е сключила договор за малка обществена поръчка с акционерно дружество „Текон Т" за доставка на храна за дежурните екипи. При подписване на договора обаче фирмата не е представила документи от съответните компетентни органи, че не е в производство по ликвидация. Това наказателно постановление е отменено като неоснователно от съдия Красимир Георгиев.

  Всички обвинения и сигнали за нередности са били подавани от колегите й, които искат тя да освободи заеманата позиция, смята д-р Сълова.

За Framar.bg:

3.7, 7 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА