Европа със Зелена книга за по-строги правила по отношение на безопасността на храните
„С цел да защитят здравето на нашите потребители земеделските производители в Европа трябва да спазват по-строги правила по отношение на безопасността на храните, доброто екологично състояние и хуманното отношение към животните в сравнение с конкурентите си на други места по света", заяви европейският комисар за селското стопанство и развитието на селските райони, Дачиан Чолош.
В Зелената книга се повдигат редица многостранни въпроси и се приканват всички заинтересовани страни - потребители, производители, дистрибутори и официални органи - да изпратят своите коментари и предложения до 30 септември 2011 г. Въз основа на тези отговори Комисията ще изготви съобщение, което трябва да бъде публикувано догодина и след това да доведе до законодателни предложения.
Зелената книга е разделена на четири части, а именно: европейската добавена стойност на тази политика; целите и мерките, които трябва да се използват на вътрешния пазар на ЕС, в това число на местните и регионалните пазари; целите и мерките, които трябва да се използват на световните пазари, и по-общи въпроси относно съдържанието и управлението на политиката.
Поставените въпроси - общо 16 на брой - представят различни аспекти и предложения, имащи за цел да предизвикат отговори. С тях се пита, например, какви са специфичните нужди от информиране и насърчаване на пазара на ЕС и на външния пазар и какви приоритети трябва да бъдат определени. Има също така въпрос относно многонационалните програми и какво може да се направи, за да се насърчат програми с по-голямо европейско измерение.
Настоящите правила на ЕС за информиране и насърчаване в областта на селскостопанските продукти и храни са изготвени през 80-те години на миналия век. С течение на времето те са адаптирани, като по-специално е увеличен броят на знаците за качество.
Коментари към Европа със Зелена книга за по-строги правила по отношение на безопасността на храните