Начало Здравна медиа Здравни новини Езиковата бариера пречи на доброто здравно обслужване между роми и лекари

Езиковата бариера пречи на доброто здравно обслужване между роми и лекари

Езиковата бариера пречи на доброто здравно обслужване между роми и лекари - изображение

Има много пропуски в здравното обслужване на родилките от ромски произход. До този извод стигнаха представители на институции, общопрактикуващи лекари и специалисти на кръгла маса, организирана от сдружение “Жажда за живот“ в Сливен. Голяма част са по вина на самите млади майка, но има случаи и на такива от страна на докторите.

Обект на проучването са били жители на сливенския квартал “Надежда“. Изводите, които се налагат, са, че езиковата бариера много често създава проблеми и пречи при поставянето на правилна диагноза и назначаването на лечение. Подобна ситуация се получава при онези роми, които имат нисък социален и образователен статус. Друг пропуск е, че ромските майки не знаят за законното право на посещение от лекар в първите 24 часа след изписването на бебето и някои доктори си позволяват да не го спазват. Редовна практика е бъдещите родилки да нямат личен лекар и така никой не проследява бременността им.
След раждането много от тях не водят децата си на профилактични прегледи поради незнание. По същия начин стои и въпросът с имунизациите – майките са в неведение, че децата трябва да са здрави, за да им бъде поставена ваксина.

Усилията на институциите, сдружението “Жажда за живот“ и лекарите ще бъдат насочени към по-добра информираност, предизвикване на отговорно отношение и у двете страни – пациенти и медицински специалисти, и повишаване на здравната култура на ромите. Като важен и нужен подход, който ще донесе бъдещи положителни резултати, се определя работата не само с бъдещите родилки и млади майки, но и с техните семейства. Защото влиянието на семейната среда е изключително голямо.

Снимка: greece.greekreporter.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиАнкетиЛайфстайлИсторияЗдравни съветиЛюбопитноОрганизацииСпортСнимкиПсихологияНормативни актовеХранене при...Алтернативна медицинаТестовеИнтервютаЗаведенияЛеченияОбразованиеРецептиОткритияПроизводителиКлинични пътекиБотаника