Начало Здравна медиа Здравни новини Екипи на ВМА ще покажат как се действа в случай на бедствие с много пострадали

Екипи на ВМА ще покажат как се действа в случай на бедствие с много пострадали

Екипи на ВМА ще покажат как се действа в случай на бедствие с много пострадали - изображение

Тренировъчно занятие, което ще активира военномедицинския кризисен щаб след получен сигнал за бедствие, ще проведат екипи от ВМА на 28 март 2019-а от 10 часа.

В ранните часове в столичен квартал рухва голяма сграда, в която се помещават търговски център, администрация и хотел. По време на инцидента в сграда има между 150 и 200 души, малка част успяват да се спасят, но се предполага, че под руините има близо 100 души, съобщава се и за загинали. Причините за трагедията не са ясни. Според хората от квартала строителството не било надеждно. Работят само два от етажите, в които са разположени тридесет магазина, а строителството на третия етаж продължава.

Това е измислената ситуация, а екипите от ВМА ще покажат как се реагира и какви са ангажиментите на всеки един - от този на началника на ВМА, който по заповед на военния министър активира 6 модула, до действията на лекарите, когато има много пострадали.

Първите четири модула, сортировъчно-евакуационен, медицински екип за хирургически контрол на нараняванията, инфекциозен и за временно настаняване, са част от Модулните военномедицински формирования. Структурата е уникална и е създадена в началото на 2019 г. Замества съществуващия преди това Военномедицински отряд за бързо реагиране.

Другите два модула включват екип за противоепидемиологични мероприятия и екип за оказване на психологическа помощ както на пострадалите, така и на спасителните екипи.

От ВМА информират, че настоящата тренировка е възможност не само да бъдат показани, но и оценени способностите на техните формирования за участие в операции и за постигане на оперативна съвместимост с медицинските структури на страните от Алианса.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: ВМА

 

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СпециалистиНовиниЗаведенияИстория