Начало Здравна медиа Здравни новини Екипът на проф. Петров коригира безкръвно митрална клапа за първи път у нас

Екипът на проф. Петров коригира безкръвно митрална клапа за първи път у нас

Екипът на проф. Петров коригира безкръвно митрална клапа за първи път у нас - изображение

Екипът на проф. Иво Петров от Аджибадем Сити Клиник Сърдечносъдов център осъществи за първи път в страната безкръвна реконструкция на силно увредената митрална клапа на мъж на 84 години, страдащ от сърдечна недостатъчност. На минимално инвазивната процедура (MitraClip) сътрудничи гръцкият специалист проф. Власис Ниньос.

Екипът от специалисти установява, че пациентът не би издържал отворена сърдечна операция. Мъжът има и други придружаващи заболявания, а през последните години е претърпял още няколко интервенции. Затова е взето решението за безкръвна операция.

Проф. Иво Петров обяснява, че MitraClip е устройство, което прилича на кламер. С него се затварят онези платна на клапата, които се разминават. Събрани по този начин те помагат на клапата да не пропуска. Според професора последните данни, представени по време на най-големия международен форум по инвазивна кардиология в Ню Йорк, показват ясно, че устройството не само пречи на клапата да пропуска, но и подобрява качеството и увеличава живота на пациентите.

Проф. Петров, който е и национален консултант по инвазивна кардиология, е категоричен, че са постигнали повече отколкото са очаквали. Той признава, че операцията е била трудна, но резултатите са отлични, за което говори и фактът, че от митралната инсуфициенция, която преди интервенцията е била гигантска, сега има само бегли следи.

Статистиката показва, че у нас около 30 000 души страдат от вторична недостатъчност на митралната клапа.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: Аджибадем Сити Клиник Сърдечносъдов център

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСнимкиЛюбопитноФизиологияИсторияПатологияЗдравни проблемиВидеоЛеченияХранене при...Алт. медицинаБотаникаКлинични пътекиПсихологияЗдравни съветиИнтервютаНормативни актовеСпециалистиЗаведенияЛайфстайлАнкети