Начало Здравна медиа Здравни новини Жертвите на западнонилската треска в Сърбия и Гърция станаха 37

Жертвите на западнонилската треска в Сърбия и Гърция станаха 37

Жертвите на западнонилската треска в Сърбия и Гърция станаха 37 - изображение

Болестта западнонилска треска вече отне живота на 37 души в Гърция и Сърбия. Епидемията засегна по-тежко западната ни съседка, където регистрираните случаи наброяват 213. Данните показват, че само през миналата седмица починали 6-ма и така стават общо 21 умрели вследствие заразата.

В Гърция болните от западнинилска треска до този момент са 130, а починалите са 16. В други европейски държави също има регистрирани случаи. В Румъния загубилите живота си са 6-ма, в Италия - 9, а в Косово - 2-ма.

Предполага се, че броят на починалите може да е по-голям, защото заразените с вируса на комарите обикновено нямат симптоми. Близо 20 на сто от болните проявяват признаци, които много приличат на грипните. Те се оплакват от подуване на лимфните възли, умора, главоболие, и треска. По-малко от 1% от тях развиват менингит, който е силно рисков и може да доведе до фатален край.

Западнонилската треска е тропическо заболяване и според специалисти глобалното затопляне ще засили разпространението й и това на други подобни болести. Учените са на мнение, че треската разширява обхвата си в Европа чрез мигриращите птици. Съществува ваксина срещу заболяването, но най-добрата защита е да се използват средства против ухапване от комари.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: clinica.bg
Снимка: nctodo.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниПсихологияЛайфстайлАнкетиСоциални грижиЛюбопитноЛечения