Начало Здравна медиа Здравни новини Загубата на мускулна маса в напреднала възраст може да бъде обратима

Загубата на мускулна маса в напреднала възраст може да бъде обратима

Загубата на мускулна маса в напреднала възраст може да бъде обратима - изображение

Загубата на мускулна маса в напреднала възраст може да бъде обратима, смятат учените. Нужно е да се предостави на тялото ключова молекула, от която то се нуждае, за да възстанови кръвоносните съдове.

Артериите и капилярите, които транспортират кислород и хранителни вещества в тялото, се обновяват все по-бавно с възрастта и това води до по-лесно уморяване на мускулите. В крайна сметка те започват да атрофират, заради по-малката им употреба.

Нови изследвания доказват, че този процес е "изненадващо лесен за обръщане". При изследваните възрастни мишки е била необходима само една основна съставка, която спомага за поддържането и възстановяването на вътрешната обвивка на кръвоносните съдове. Това води до ново заплитане на кръвоносните капиляри и реверсира загубата на мускули, а издържливостта на гризачите се подобрява с до 80%.

Изследователи от австралийски и американски университети, включително Харвард и Масачузетския технологичен институт (МТИ) са част от екипа, провел проучването.

Лечението за възстановяване на физическата активност и борбата с мускулната слабост в напреднала възраст би било важна крачка към по-дълъг и по-здравословен начин на живот. Това би означавало, че възрастните хора могат да останат активни и независими и е възможно да се намали риска от хоспитализирането им.

Въпреки че няма гаранция, че изследването ще има същия ефект при хора, данните са толкова впечатляващи, че групата вече е започнала клинични проучвания, за да провери дали резултатите могат да бъдат възпроизведени.

Изследването, публикувано в списание Cell, обяснява, че учените са изследвали клетките, които съставляват вътрешната обвивка на кръвоносните съдове при бозайниците.

Един от ключовите компоненти е член на семейство протеинови молекули, наречени сиртуини.

В други проучвания, които разглеждат процеса на стареене, те са наричани "протеини на дълголетието". Изследователите изтриват областта на генетичния код при мишки, което им позволява да произвеждат един вид протеин, сиртуин едно. Така те откриват, че шестмесечните мишки са имали много по-малка мрежа от кръвоносни капиляри и около половината от издържливостта на тези, които все още са били в състояние да ги произвеждат.

След като виждат ефекта от отсъствието на ситруин едно, изследователите решават да проследят дали могат да обърнат процеса, ако увеличат нивата му при по-стари мишки.

"При нормалния процес на остаряване броят на кръвоносните съдове се срива, така че губите способността да давате хранителни вещества и кислород на тъкани като мускулите и това допринася за тяхното намалено функциониране", казва Леонард Гуаренте, професор по биология в МТИ.

Екипът се фокусира върху ензима НАД (Никотинамид аденин динуклеотид), който активира синтеза на ситруин едно, но производството му се забавя с възрастта и той започва да се разгражда по-бързо в тялото.

За да се създаде НАД, тялото се нуждае от друго вещество, НМН (никотинамид мононуклеотид).

Осемнайсетмесечни мишки, което се счита за напреднала възраст при гризачите, съответстващи на средата на петдесетте години при хората, са получавали НМН в продължение на два месеца. Това води до възстановяване на мрежата от капиляри до нива, наблюдавани при млади мишки. Издържливостта при гризачите също се е увеличила от 56% на 80%.

Дори при по-възрастни обекти, навършили 32 месеца (човешкият еквивалент е средата на 80-те години) процесът на загуба на капиляри също е "очудващо лесно да бъде обърнат".

"Това изследване показва, че намаляването на НАД (във вътрешната обвивка на кръвоносните съдове) е основна причина, поради която способността ни да се упражняваме и да получаваме ползи от това, намалява с възрастта", се казва в проучването.

Учените вярват, че химикалите, повишаващи нивата на НАД, могат да противодействат на този спад и да позволят на тялото да запази ремоделирането на кръвоносните съдове.

"Този подход стимулира растежа на кръвоносните съдове и повишава издръжливостта при мишките. Това би дало възможност и за терапия при хората, като е възможно тя да се справи с широк спектър от заболявания, които възникват вследствие на съдовото стареене", заявява Дейвид Синклер, професор в катедрата по генетика в Харвард.

По статията работи: Богдана Георгиева
Източник: independent.co.uk
Снимка: express.co.uk

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноСпортЗдравни съветиСнимкиДиети