Начало Здравна медиа Здравни новини Затлъстяването нараства с дни в световен мащаб

Затлъстяването нараства с дни в световен мащаб

Затлъстяването нараства с дни в световен мащаб	 - изображение

Затлъстяването сред населението по света нараства изключително бързо заедно с увеличаването на заболяванията, свързани с наднорменото тегло. Повече от два пъти в 73 стани от 1980 г. насам, както и в останалите държави проблемът става все по-неконтролируем. Това показват резултатите от изследване, представено от световните информационни агенции.

През 2015 година са отчетени резултатите – 603,7 милиона възрастни и 107,7 милиона деца, които са засегнати от затлъстяване. Общите стойности показват по-ниски стойности сред децата, но за периода на изследването от 35 години, броят на наднорменото тегло при подрастващите се е увеличил драстично.

Изчисляването става на база индекс телесна маса. Над 24,5 пункта се възприема за наднормено тегло, а индекс над 30 пункта се счита за затлъстяване.

Резултатите от проучването включват 195 страни, където се отчита съществуването на кризи в здравеопазването и то на световно ниво, посочват специалистите. Наддаването на тегло неизменно води след себе си рискът от диабет, сърдечносъдови заболявания, други заболявания и дори рак.

Само за 2015 година са регистрирани 4 милиона смъртни случая, дължащи се на заболявания, вследствие на затлъстяване.

Резултатите от проучването са представени на конференция в Стокхолм.

Изследването е публикувано в "Ню Ингланд джърнъл ъв медисин".

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: The Independent


5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноДиетиЗдравни съветиНовиниТестовеИнтервютаПсихологияЛайфстайлВидеоСнимкиАлтернативна медицинаСпортЛеченияЗаболявания (МКБ)ОрганизацииМедицински изследванияБотаникаЗдравни проблемиХранене при...Заведения