Начало Здравна медиа Здравни новини За 70% от жените с рак на гърдата няма нужда от химиотерапия

За 70% от жените с рак на гърдата няма нужда от химиотерапия

За 70% от жените с рак на гърдата няма нужда от химиотерапия - изображение

За 70% от жените, които имат рак на гърдата, няма нужда от химиотерапия. Изводът е резултат от поредното проучване, осъществено в Националния раков институт в САЩ. Този път изследването се концентрира около индивидуалния начин, по който трябва да се осъществява лечението.

Учените са на мнение, че при жените с положителен хормон-рецептор (HR) и при отрицателен аксиларен лимфен негативен рак HER2 и без наличието на разсейки, след операцията няма необходимост от химиотерапия.

Данните потвърждават, че използването на генния тест за оценка на риска от рецидив на рака е ефективно. Ако тестът покаже, че химиотерапия не е от полза, се спестява една ненужна терапия.

Клиничното изпитване на фаза 3 от изследването започва през 2006 г. Неговата основна задача е даде отговор на въпроса дали резултатите от лечението са по-лоши когато се използва само хормонална терапия, т.е. липсва химиотерапията. За целта учените използват молекулярен тест, който оценява експресията на 21 гена, свързани с рецидив на рака на гърдата, за да определят най-подходящото лечение. Проучването обхваща 10 273 жени от САЩ, Австралия, Канада, Ирландия, Нова Зеландия и Перу.

Оказва се, че няма съществена разлика в резултатите. Пет години живот след лечението е факт при 92,8% от жените, лекувани само с хормонална терапия и при 93,1% когато хормоналната се комбинира с химиотерапия. Няма разлика и след девет години. При това учените припомнят, че тази разлика не се приема за статистически значима.

Изследователите установяват, че при оценка между 0 и 10 вероятността за рецидив само с хормонална терапия е много рядка, а в същото време при резултати от 26 до 100 има вероятност за рецидив до 13%, независимо че се е прилагала комбинацията между хормонална и химиотерапия. Изводът е, че има нужда от разработването на по-ефективни терапии за жени, изложени на висок риск от повторно развитие на болестта.

Това е едно от първите мащабни изследвания, които разглеждат методологията за персонализиране на лечението от рак и вероятно затова бива определяно като революционно. В същото време то поставя множество въпроси, чиито отговори ще бъдат търсени в близките години.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: cancer.gov

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияПатологияЛюбопитноЗдравни проблемиВидеоЗдравни съветиЛеченияЛайфстайлКлинични пътекиБотаникаИзследванияЗаведения