Има ли разлика в качеството на някои марки хранителни продукти у нас и в чужбина?
Има ли разлика в качеството на някои марки хранителни продукти, предлагани на пазара в различните държави членки?
Малцина от Западната част на континента са се сблъсквали с този феномен, но потребителите в Централна и Източна Европа продължават да се оплакват от разлика в качеството на уж идентични хранителни продукти. Въпросът бе поставен от евродепутатката Елена Оана Антонеску на заседание на Комисията по околна среда и защита на потребителите.
Елена Оана Антонеску (ЕНП, Румъния) цитира тестове, проведени от Словашката асоциация на потребителите на продукти като например Coca-Cola, кафе еспресо Tchibo, шоколади Milka. Тестовете са проведени в осем държави - от Германия и Австрия - до Словакия и България. Резултатът: от всички изпитани продукти единствено шоколадите Milka са се оказали с едно и също качество при всички проби.
Представителят на Европейската Комисията Жером Лепентре обясни в Парламентарната комисия по екология и защита на потребителите, че производителите променят съставките на своите продукти в съответствие с покупателната способност, вкусовете и традициите в съответните страни. Nutella, например, била по-течна във Франция отколкото в Германия, защото френският хляб бил по-мек от германския.
Елена Оана Антонеску, която отправи устното питане към ЕК, заяви, че потребителите са наясно с разликите и от родината й приятели и близки често я молели да им купи "по-качествените" варианти от Брюксел. Не трябва да има първа и втора категория потребители, бе категорична тя.
Павел Пок (С & Д, Чехия) каза, че неговите избиратели също често му поставяли този въпрос и изразявали недоволство, че ЕС не може да защити своите потребители.
Янош Адер (ЕНП, Унгария) подчерта, че някои производители действително са признали, че използват по-евтини съставки за пазари в Източна Европа, като същевременно карат потребителите да вярват, че стоката е идентична, понеже "изглежда по същия начин и се рекламира като нея, но качеството не е толкова добро ".
Г-жа Антонеску изрази съжаление, че няма "европейско законодателство, което да наказва дискриминационното поведение" и настоя Комисията да направи допълнителни проучвания по въпроса.
Коментари към Има ли разлика в качеството на някои марки хранителни продукти у нас и в чужбина?