Начало Здравна медиа Здравни новини Има реален риск от появата на епидемия от морбили у нас

Има реален риск от появата на епидемия от морбили у нас

Има реален риск от появата на епидемия от морбили у нас - изображение

Съществува реална опасност в страната ни да възникне епидемия от морбили. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Предпоставка за това са многобройните случаи на заразяване както в съседните държави, така и в Европа. Регистрирани са случаи в Сърбия, Румъния, Гърция, Германия, Италия, Франция.

Около 70% от българските деца са имунизирани по данни на центъра. Специалистът призовава стриктно да се следи за ваксинирането на едногодишните деца и това да е на вниманието на родители, общопрактикуващи лекари и здравни власти.

Болестта морбили е много опасна, тя продължава да взима човешки животи. В Румъния до момента 50 души са изгубили битката с нея, а миналата седмица в Сърбия вече е регистриран първият смъртен случай.

Проф. Кантарджиев предупреждава, че на 1000 деца едно може да пострада от усложнения вследствие морбили и дори да почине. При тежката форма на инфекцията може да бъде засегната централната нервна система и да се стигне до инвалидизация. Превантивни мерки срещу болестта е честото проветряване, децата да бъдат на чист въздух и непропускането на имунизирането на едногодишна възраст. В никакъв случай малките момчета и момичета до 1 г. да не общуват с възрастни хора, пребивавали в чужбина, особено в Гърция, съветва ръководителят на Националния център.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: bnt.bg
Снимка: hastaniye.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниХранене при...ВидеоЗдравни проблемиЛюбопитноИсторияБотаникаЛеченияСоциални грижиЛайфстайлМикробиологияНормативни актове