Начало Здравна медиа Здравни новини Ирландия подготвя референдум за абортите

Ирландия подготвя референдум за абортите

Ирландия подготвя референдум за абортите - изображение

Ирландското правителство обяви, че подготвя референдум за абортите през май или юни месец 2018 година, предава Франс прес. Според текущият закон абортите са незаконни. Разрешават се единствено в случаите, когато е застрашен живота на майката.

По повод конституционни поправки правителството се споразумя по програма за референдуми, където референдума през май или юни да бъде осма поправка, посочи кабинетът в комюнике. Осмата поправка гарантира правото на живот на ембриона заедно с правото на живот на майката.

На 20 септември в Ирландската столица бе организирано шествие пред парламента от защитници на правото за аборт. На 23 в столицата се състоя демонстрация с искане за узаконяване правото на аборт.

В отговор на това правителството обяви своето решение и допълни, че през 2019г. ще се свикат и други референдуми като забраната за богохулство и член, постановяващ, че мястото на жената е вкъщи като домакиня.

В Ирландия абортите винаги са били незаконни, но забраната официално бе вписана като такава през 1983г. след подкрепата на 67% от населението. Изнасилване, малоформации на плода или кръвосмешение не се считат за основателна причина да се извърши интервенцията. Затова всяка година хиляди ирландки излизат зад граници, предимно във Великобритания, за да направят законно аборт.

Към момента нарушението на закона се наказва с 14 години затвор.

Премиерът на Ирландия Лио Ваарадкар окачестви закона като рестриктивен.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: SpoDeli.eu5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

АнкетиСнимкиЛайфстайлИсторияЗдравни съветиЛюбопитноПроизводителиРецептиСоциални грижиНовиниЛеченияАлт. медицина