Начало Здравна медиа Здравни новини Китайски учени подложиха робот на медицински изпит

Китайски учени подложиха робот на медицински изпит

Китайски учени подложиха робот на медицински изпит  - изображение

За първи път в света робот издържа медицински изпит, какъвто полагат лекарите за получаване на лиценз. Това стана в Китай и под зоркото наблюдение на фирмата iFlytek, която е един от водещите разработчици на изкуствен интелект (AI) в страната. Той се е справил с теста за 6о минути вместо за отпуснатите 10 часа. Роботът не е имал достъп до интернет и е използвал само информацията, която му е била заложена в паметта.

Роботът Xiao Yi е изкарал 456 точки, като 96 е минимумът, който трябва да се постигне. Но все още рекордът за най-добър резултат от изпита принадлежи на човек и той е 553 точки. Високотехнологичната машина може да улови и анализира информация за пациента и да направи първоначалната диагноза. Председателят на компанията Лиу Кингфенг обяви, че роботът ще бъде официално пуснат в действие през март следващата година. Неговата задача не е да замени лекарите, а да подпомага тяхната работа и по този начин да се повиши ефективността. Друго предимство на този вид технология е скоростта на запаметяване и количеството съхранявана информация.

Китай полага големи усилия да ускори прилагането на изкуствен интелект в здравеопазването, потребителската електроника и в други индустрии. За разлика от американски фирми, които използват тези технологии за лечение на рак и на други социално значими заболявания, китайската компания iFlytek проучва как да използва изкуствения интелект и за лечение на рак, и за обучение на общопрактикуващи лекари. Поради техния недостиг в селските райони на страната, специалистите се надяват чрез AI да се осигури достъп на хората до качествени медицински ресурси и грижи.

iFlytek стана член на съюза AI, който е създаден от Китайската академия на науките. Предназначението му е да насърчава изследванията на основни науки и прилаганетo на най-модерните технологии. Компанията е създала фонд за подкрепа на софтуерните и хардуерни разработчици на стойност 1 020 000 000 юана, равняващи се на 150 млн. долара.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: chinadaily.com, tass.ru
Снимка: mirror.co.uk

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Социални грижиЛюбопитноЛайфстайлНовини