Начало Здравна медиа Здравни новини Кое е най-ефективното антивирусно лекарство за грип?

Кое е най-ефективното антивирусно лекарство за грип?

Кое е най-ефективното антивирусно лекарство за грип? - изображение

По данни на Световната здравна организация в света всяка година има близо 1 милиард случаи на грип, от които 5,3 милиона са в тежка форма, а около 500 000 - с фатален изход.

За това развитието на силни антивирусни лекарства за грип е сред най-високите приоритети на съвременната медицина.

За проучване на ефективността на основните представители на групата на лекарства учени от Университета в Канада направиха систематичен преглед на 74 проучвания за ефикасността на антивирусните препарати - Оселтамивир, Занамивир, Амантадин и Ремантадин при пациенти с грипна инфекция.

Според изследването Ремантадинът действа най-ефикасно - 95 %, но само ако се приложи почти веднага след първите симптоми.

Мета анализът показва, че използването на Оселтамивир, в сравнение с липсата на лечение, значително намалява риска от смъртност, хоспитализация, пневмония, възпаление на средното ухо и сърдечно-съдовите заболявания. Ефективността на препарата значително намалява, когато се прилага след 48 часа от появата на симптомите на грипа.

Според клиничните изпитвания, приемът на Занамивир намалява продължителността на заболяването и тежестта на сипмтомите с около 45 %. Рискът от хоспитализация при пациенти, приемащи това лекарство, е по-нисък с 34 %.

Ефективност на амантадина е проучена в шест наблюдателни проучвания. Техните резултати показват значително намаляване на смъртността и риска от пневмония. Ефикасността му оптимална, когато се прилага по време на първите 12 часа след началото на симптомите.

Според резултатите от наблюдението ефикасността на Ремантадин при пациенти с грипна инфекция, показват, че използването на това лекарство в първите 12 часа от началото на заболяването намалява риска от грипни усложнения с 95 %.

Използването на Оселтамивир в таблетна форма и Занамивир за вдишване, може да има някои предимства при лечението на пациенти с грипна инфекция и намалява смъртността и риска от усложнения. Въпреки това, според учените, статистическата надеждност на данните е под съмнение поради малката доказателствена база. За да се потвърди е необходимо да се проведат мащабни наблюдателни проучвания в бъдеще.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА