Начало Здравна медиа Здравни новини Компаниите в Швеция заработиха на 6-часов работен ден

Компаниите в Швеция заработиха на 6-часов работен ден

Компаниите в Швеция заработиха на 6-часов работен ден - изображение

Прекалено многото работа според много проучвания вреди на хората, но мнозина го правят, защото се стремят към повече успехи от материална гледна точка.

Проучване анализира данните на 25 изследвания, проследили здравословното състояние на над 600 000 души от САЩ, Европа и Австралия в продължение на 8,5 години.
Резултатите сочат, че работещите 55 часа седмично са с 33% по-застрашени от инсулт от работещите 35-40 часа.

Това става причина в Швеция да решат да преминат към 6-часов работен ден, а компаниите в скандинавската страна вече го прилагат.
Според Линус Фелдт, който е шеф на компанията "Филимундус", 8-часовият работен ден е неефективен, защото е много трудно за човек да остане съсредоточен за толкова време. Това го кара да се разсейва със странични неща, за да направи деня по-поносим, а освен това страда личният живот.

С въвеждането на по-краткия работен ден работещите в компанията са инструктирани да не се разсейват със социални мрежи и да не губят времето си.
Фелдт е категоричен, че сега е много по-лесно за хората да се съсредоточат върху работата си и да я свършат в по-кратък срок. Наред с това не са толкова уморени след финала на работния ден.

Няколко сервиза на "Тойота" въвеждат 6-часовия работен ден в редиците си още преди 13 години. За този период те отчитат по-доволен персонал, по-малко напускащи, а печалбите на компанията са с 25% по-високи.

4.5, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛайфстайлПсихологияЛюбопитноСоциални грижиЗдравни съветиНовиниТестовеСнимкиОрганизацииФизиологияАнкетиАлт. медицинаНормативни актовеИсторияЛечения