Начало Здравна медиа Здравни новини Компания разработи устройство, лекуващо мигрена с въздух

Компания разработи устройство, лекуващо мигрена с въздух

Компания разработи устройство, лекуващо мигрена с въздух - изображение

Главоболието, особено мигрената, може да бъде много сериозно състояние. Тежката форма е най-разпространената болест на света, повече отколкото диабета, епилепсията и астмата заедно. В момента в процес на изработка е нов вариант за облекчаване на пристъпите – чрез въздух.

В 90 на сто от случаите на потърпевшите се предписва лекарствена терапия, основана на триптани. Но пациентите често съобщават, че този вид лекарства имат ниска ефективност и много нежелани реакции като гадене, сънливост, кожни реакции и дори влошаване на главоболието. Новото поколение медикаменти за мигрена са еренумаб и атогепант, които са насочени към протеин, свързан с пептида CGRP, сигнализиращ за болка. Те обаче се инжектират и са с висока цена. Вероятната токсичност на медикаментите и страничните ефекти превръщат конвенционалната терапия в предизвикателство за пациента и лекаря.

Затова от компания Nocira предприели стъпка в посока облекчаване на болката без лекарства. Специалисти разработили устройство, наподобяващо малка джобна помпа. То е свързано с тънка тръба към слушалки, подобни на тези, които ползваме с телефоните си. Приложение за мобилен управлява системата, която предоставя прецизна струя въздух с ниско налягане към външния ушен канал. Тласъците или модулацията под налягане стимулира леки нервни импулси. Предполага се, че това възстановява свръхактивните области, генериращи болка в мозъка. Неинвазивната терапия се прилага до 30 минути, като повечето пациенти постигат пълно или значително облекчение за по-малко от половината от това време. В проучването се отбелязва, че като допълнителна полза от процедурата е чувството за успокоение, което усещат хората. Това наблюдение може да послужи за потенциално прилагане на метода при състояния като вертиго и гадене.

Уникалният механизъм за лечение може да се носи навсякъде и по всяко време от пациенти с мигрена. Няма други терапии под формата на мобилно приложение, които да помагат на хората да се самолекуват. Технологията е персонализирана и осигурява интелигентно обучение и приспособяване към процедури, адаптирани за всякакви индивидуални предпочитания. С течение на времето лечението на пациента може да бъде променено и подобрено, в това число и добавяне на други терапии.

Първоначалните данни от изследването са впечатляващи, въпреки че извадката е съвсем малка. Методът е приложен върху 30 души с мигрена, от тях 67 на сто постигат пълно облекчение от болка в рамките на 2 часа след лечението. Доброволците споделят за цялостно благоприятно и комфортно преживяване. От компанията се надяват да се потвърдят тези констатации в по-голямо проучване в бъдеще за прегледа на пазара от американската Агенция за храните и лекарствата.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: forbes.com
Снимка: nocira.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноСоциални грижиЛайфстайлИсторияЛеченияНормативни актовеЗдравни съветиЗдравни проблемиАлт. медицинаХранене при...СпортБотаникаПатологияСнимкиФизиология