Начало Здравна медиа Здравни новини Лекари възвръщат обонянието при хора чрез електрическо стимулиране

Лекари възвръщат обонянието при хора чрез електрическо стимулиране

Лекари възвръщат обонянието при хора чрез електрическо стимулиране - изображение

Специалисти за първи път успели да възстановят обонянието при хора чрез използването на електроди. Те ги поставят в носа и по този начин стимулират обонятелната луковица, която се намира в мозъка и обработва сигнала за постъпила миризма. Чрез изследването си учените от Масачузетс осигуряват доказателство за концепцията за разработване на имплантационна технология, която да помогне на пациентите, загубили усещането за мирис, да си го върнат.

Загубата на обоняние, или аносмия, е присъща за приблизително 5 на сто от общото население. Докато при някои случаи причината може да бъде назална обструкция, при която миризмите не могат да достигнат до нервите на обонятелната система заради полипи, отоци или синусово заболяване, при други тя е много по-сложна като увреждане не сензорните нерви на носа поради травма, старост или вируси. Понастоящем няма доказани терапии за тези случаи.

Усещането за миризма не само допринася за удоволствието от живота, но е необходимо и за нашата безопасност и благополучие. Ние разчитаме на обонянието си, за да усетим дим, изтичане на газ или за да избегнем изяждането на развалена храна например. Възрастните хора, при които има данни, че повече от 50% от населението над 65-годишна възраст е претърпяло загуба на обоняние, трудно се хранят правилно. Това е така, защото усещането за вкус е тясно свързано с това за миризма и когато последното намалява, намалява и апетитът.

В доклад, представен на Международния форум за алергия и ринология, специалистите описали ендоскопските процедури за позициониране на електродите в синусовите кухини на 5 пациенти. Трима описали какво усещат, в това число миризма на лук, кисели и плодови аромати. Този пробив при хора отваря врати за разработване на кохлеарна имплантация на носа.

„В момента можем да направим толкова малко за тези пациенти и затова се надяваме в крайна сметка да успеем да възстановим обонянието на хората, които са го изгубили. Сега знаем, че електрическите импулси, стимулиращи обонятелната луковица, могат да осигурят усещане за мирис и това е окуражаващо“, коментира Ерик Холбрук, един от авторите на изследването.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: sciencedaily.com
Снимка: pixabay.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниАлт. медицинаЛюбопитноФизиология