Начало Здравна медиа Здравни новини Лечение с лецитин е вероятното решение при наследствената невропатия

Лечение с лецитин е вероятното решение при наследствената невропатия

Лечение с лецитин е вероятното решение при наследствената невропатия - изображение

Изследователи установиха, че използването на лецитин се отразява благотворно на страдащите от болестта на Шарко – Мари – Тут. Наследствената моторна и сетивна невропатия, както се нарича още, е най-често срещаната невропатия и засяга повече от 2 млн. души по света.

Учените от Института по експериментална медицина „Макс Планк“ и от Университетския медицински център в Гьотинген се надяват безвредната хранителна добавка да се окаже ключ към лечението на рядкото заболяване. Заради генетичен дефект, който води до дублиране на гена PMP22, болните развиват бавно прогресиращо увреждане на периферните нерви. Симптоми като трудности при ходене или деформирани крака могат да се появят още в детските години. След това настъпват мускулна слабост в долните крайници и в ръцете, болки, скованост или бодежи. В редки случаи пациентите могат да прибегнат до ползването на инвалидни колички.

Така наречените клетки на Шван произвеждат мастен слой – миелин, около аксоните на нервните клетки. Миелинът позволява по-бързо предаване на електрическите сигнали. Когато клетките на Шван са увредени, те показват намален метаболизъм на мазнините по време на развитието си, а това причинява нарушена миелинизация. Изследователите открили чрез използването на генно модифицирани плъхове, че производството на миелин е изключително трудоемко за клетките на Шван. Разпадане, подобно на това, което причинява болестта на Шарко – Мари – Тут, оставя нервните влакна без миелин, което ограничава тяхната функционалност.

Откритието на учените е, че използвайки лецитин, производството на намалени мазнини от страна на клетките на Шван може да бъде заобиколено и нарушената миелинизация при заболяването да се подобри. Лецитинът е съставка на соята или на жълтъка и се стои от фосфолипиди. Първоначално учените успели да покажат, че фосфолипидите в генетично модифицирани плъхове били абсорбирани от клетките на Шван и използвани за производството на миелин.

„Обещаващите данни от експеримента и специално доказаната съвместимост с хората, насърчават използването на лецитин като терапевтичен агент за болестта на Шарко – Мари – Тут, както и за заболявания, при които се наблюдава димиелинизация“, коментира Майкъл Середа, ръководител на проучването.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: cambridge.org

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Хранене при...Нормативни актовеИзследванияНовиниСъставкиЗдравни съветиСпортЕ-тата в хранитеЛеченияБотаника