Начало Здравна медиа Здравни новини Майките и диабетът, или колко е важна ролята им в превенцията срещу заболяването

Майките и диабетът, или колко е важна ролята им в превенцията срещу заболяването

Майките и диабетът, или колко е важна ролята им в превенцията срещу заболяването - изображение

На третия модул от обучението за здравни журналисти „Часът на диабета“ беше поставен акцент върху майката и нейната роля в предпазването от това ендокринологично заболяване. Мотото му беше „Майки срещу диабета“ и е с подкрепата на посланика на Великобритания Нейно Превъзходителство Ема Хопкинс.

Събитието е организирано от АстраЗенека България и се проведе в резиденцията на Британското посолство в столицата. По повод Световния ден на борбата с диабета – 14 ноември, тази година фокусът е върху жената и гестационната форма на заболяването.

Задачата на майката е да научи децата си на здравословен начин на живот още от ранните им години. Важността на подобна стъпка се подкрепя от данни на Международната диабетна федерация, които твърдят, че до 70% от случаите на диабет тип 2 могат да бъдат предотвратени именно по този начин.

Според акад. проф. Ивона Даскалова, председател на Българската диабетна асоциация и ръководител на клиника във ВМА, е необходимо и е от съществено значение жените да покажат и да научат децата си как да се хранят балансирано и разнообразно и това да е техен начин на живот и занапред. Пазенето на нормално тегло е ключ към превенцията и лечението на диабета.

Изследвания показват, че майките използват по-разумно ресурсите, когато имат възможността да упражняват контрол върху тях. Разпределят повече за храна и за здравето на децата, както и за образование.

Статистиката сочи, че в момента повече от 199 млн. жени са болни от диабет. Прогнозите са броят им да достигне 313 млн. до 2040 г. На всеки пет диабетички се падат две, които са в репродуктивна възраст, или това са 60 млн. жени. Всяка година 2,1 млн. дами умират от заболявания, причинени от опасната ендокринологична болест.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник и снимка: АстраЗенека България

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноЛайфстайлСоциални грижиПсихологияСнимкиИсторияНовиниСпортЗдравни съветиАнкетиХранене при...ИнтервютаПатологияТестовеВидеоДиетиХрани и ястияБотаникаЛеченияОрганизацииИзследванияЗаведенияКлинични пътекиСпециалистиЗдравни проблемиАлт. медицинаПроизводители