Начало Здравна медиа Здравни новини Мобилни екипи в Пловдив помагат на възрастни хора в грижата за здравето им

Мобилни екипи в Пловдив помагат на възрастни хора в грижата за здравето им

Мобилни екипи в Пловдив помагат на възрастни хора в грижата за здравето им - изображение

От БЧК - Пловдив вече почти 6 месеца успешно осъществяват иновативната програма "Мобилни социални екипи". Доброволците, които участват в нея, помагат на възрастни хора в закупуването на лекарства, за посещения при личен лекар и транспортиране до лечебно заведение.

Програмата започва да действа през август миналата година в район "Централен". Тя се осъществява с помощта на община Пловдив, УМБАЛ "Св. Георги" и компания "Трафик". Нейният ръководител Таня Малакова обяснява, че инициативата е безплатна и доброволците се проучват от БЧК. Хората, които искат да се запишат, трябва да се обадят на тел. 0700 147 44 в кол центъра, който е на разположение на гражданите 24 ч. в денонощието. Могат да получат информация и в социалната приемна на червенокръстката организация, в районните кметства и в социалните служби на общината.

Сътрудници проверяват два пъти в седмицата състоянието на възрастните хора и по график им купуват изписаните от личния лекар медикаменти. В мобилните екипи има обучен доброволец, който на място може да прецени дали човекът се нуждае от транспортиране до болница. УМБАЛ "Св. Георги" обслужва с приоритет хората от програмата в Спешния център като партньор в инициативата.

Периодично мобилните екипи измерват кръвното налягане, водят електронно досие, в което има данни за близки, потребности и нужди, както и провеждането на лекарски прегледи. От новата година програмата обхваща и шестте района на Пловдив.

Освен грижа за здравословното състояние инициативата предлага и закупуване на храна и облекчаване самотата на възрастните хора. Осигурява им се още охрана, имат постоянна връзка с органите на реда.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: focus-news.net
Снимка: bnr.bg

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Социални грижиНовини