Начало Здравна медиа Здравни новини Модерен апарат открива и най-малките ракови образувания в гърдата

Модерен апарат открива и най-малките ракови образувания в гърдата

Модерен апарат открива и най-малките ракови образувания в гърдата - изображение

Изключително подходяща за ранно откриване на рак на гърдата апаратура работи от края на миналата година в УМБАЛ "Св. Марина" във Варна. При единствения в страната и модерен апарат сономамотомограф сканирането е абсолютно автоматично и обхваща освен млечната жлеза и околните тъкани.

Използването на този диагностичен апарат премахва субективния фактор, който съществува при класическата ехография. Началникът на Клиниката по образна диагностика в лечебното заведение проф. д-р Боян Балев обяснява, че прецизното устройсво следи за заснемането на всеки милиметър, обработва изображенията и след това специалистът им прави анализ. Образите се пазят 10 години и са на разположение на лекарите по всяко време.

При сономамотомографа липсва облъчването с йонизираща радиация, което прави метода безвреден и подходящ за диагностика при жени в репродуктивна възраст. При класическата мамография не могат да се открият малките патологични образувания заради препокриване от естествената плътност на млечната жлеза. При модерния апарат това е напълно възможно и без проблем се забелязват тези обекти при жени до 40-годишна възраст. Сономамотомографът регистрира всяка една промяна в структурата на гърдата.

За хората и медицинските специалисти е важно да са запознати с новите възможности на съвременната практика. Диагностицирането на рака на гърдата в ранен етап е от особено значение. 98 на сто от жените, при които злокачественото заболяване е открито в нулев или първи стадий, преживяват поне още 10 години. При тези, които болестта е в по-напреднал етап, тя рязко спада, като ако е в 3-ти, преживяваемостта е 65%.

Изследването със сономамотомографа е бърз, ефективен и безопасен за представителките на нежния пол с наследствена обремененост, в това число и кърмачки.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: trud.bg
Снимка: svetamarina.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЗдравни съветиФизиологияИзследванияСпециалистиСнимкиИсторияПроизводителиЛюбопитноНормативни актовеОткритияГеографияЛечения