Начало Здравна медиа Здравни новини Направиха много сложна операция на дете в столичната Св. Иван Рилски

Направиха много сложна операция на дете в столичната Св. Иван Рилски

Направиха много сложна операция на дете в столичната Св. Иван Рилски - изображение

Без да отваря черепа, екип от лекари, начело с д-р Станимир Сираков от столичната "Св. Иван Рилски", извърши операция на 10-годишно дете. Специалистът е достигнал до мозъка през вена на крака и е възстановено нормалното кръвообращение на органа. Д-р Сираков прилага метода от 3 години, но признава, че за първи път прави толкова сложна интервенция, съобщава БНТ.

Малката Станимира получава за първи път припадък, докато е на училище. Първата диагноза е хидроцефалия, следва и първата операция. Но след нея здравословните проблеми продължават. Специалистите се насочват към друга диагноза - нарушено кръвоснабдяване. Чрез отпускане на средства от Фонда за лечение на деца момичето отива във Франция и там й правят втора операция. Състоянието й се подобрява, но не за дълго. Симптомите отново се завръщат.

Така попадат на д-р Сираков, който за три години е приложил ендоваскуларния метод на 60 деца с по-лека форма на болестта на Станимира. През вената на крака до кръвообращението на мозъка и се прекъсват връзките, които не са в правилния вид. Внимава се да не се повреди нормалното кръвообращение, за да може пациента да запази физическата си активност.

Преди операцията 10-годишното момиче е било много по-неподвижно, едното й око е било червено по думите на майката. Сега подобренията са видими.

Цената на подобна операция във Франция е около 100 000 евро, докато у нас тя струва близо 30 000 лв. според д-р Сираков. Това е така, защото в България се заплащат само консумативите, а в западноевропейската страна престоят на ден в реанимация е около 750 евро.

Ендоваскуларният метод се прилага от д-р Сираков и при възрастни пациенти с аневризми и мозъчни малформации. Притеснението на специалиста е състоянието на рентгена, който му служи при операциите. По негови думи вече е остарял и е възможно да се получава по-голямо облъчване на пациентите.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: mycoastnow.com

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СпециалистиНовиниСнимкиЗаведенияИнтервюта