Начало Здравна медиа Здравни новини Неврохирургът д-р Янкабаков : Съвременните достижения на неврохирургията ни задължават за по-добри резултати

Неврохирургът д-р Янкабаков : Съвременните достижения на неврохирургията ни задължават за по-добри резултати

Неврохирургът д-р Янкабаков : Съвременните достижения на неврохирургията ни задължават за по-добри резултати - изображение
Около пет пъти се е увеличил обемът на работа в отделението по неврохирургия в МБАЛ „Д-р Иван Селимински" в Сливен през последните години.

Началникът на отделението д-р Атанас Янкабаков заяви, че неврохирургичните заболявания са тежки, свързани със сериозно лечение и са голямо изпитание за пациентите.

"През отделението преминават болни от всякаква възраст - от новородени до 90-годишни.Тук се лекуват тежки черепно-мозъчни травми - битови, от пътно-транспортни произшествия и производствени. Другата, по-голяма група, са онкологичните заболявания на нервната система. Следват мозъчните кръвоизливи на базата на мозъчно съдова болест -драматични състояния,които в някои случаи подлежат на своевременна хирургична намеса.Най-голямата група са дегенеративните заболявания на гръбначния стълб", каза още д-р Атанас Янкабаков.

С микрохирургия в отделението се лекуват успешно дискови хернии, както и други дегенеративни заболявания на гръбначния стълб, които водят до стеснения на гръбначния канал и неврологични усложнения, често довеждащи пациента до инвалидизация. Екипът на д-р Янкабаков е лекувал
успешно и по-редки заболявания - тумори на кръвотворната система, разсейки на онкологични заболявания от други органи и системи.

„Често главният и гръбначният мозък са обект на метастази от тези заболявания. Пациентът има ресурс за още живот, ако се премахнат мозъчните разсейки. Затова е напълно обосновано да се извърши оперативно лечение. Резултатите са добри, тъй като вече бъдещето на пациента се контролира от основното му заболяване, а не от заболяването на главния мозък, което лимитира живота му", каза д-р Янкабаков.

Според него операцията на дискова херния е една от най-честите неврохирургични операции в САЩ. На всеки 10 оперирани с неврохирургично заболяване пациенти, девет са с дискови хернии и други заболяване на гръбначния стълб. В България има негативно отношение към гръбначната хирургия, тъй като новите достижения на неврохирургията в тази област все още не са достатъчно популярни, смята лекарят. Това негативно отношение се подсилва и от препоръките на лекари - терапевти и рехабилитатори да се избягват тези операции.

„Според мен, преценката и препоръката за оперативно лечение може да се направи само от неврохирурга. А всъщност има много страдащи хора. Имам планирана една операция за дискова херния тази седмица, а съм сигурен, че поне 50 души в Сливен в този момент на сто процента са за операция по всички медицински критерии. Но болните гравитират около своите терапевти, провеждайки до безкрайност медикаментозно лечение без ефект. Затова, когато пациентът дойде при мен, аз започвам да му обяснявам подробно причините и механизма на заболяването. След операция тези пациенти още на другия ден започват активна рехабилитация и след три-четири дни се изписват", категоричен е неврохирургът.

Операциите се правят под микроскоп, с много малък мекотъканен разрез, почти безкръвно. Преди четири години д-р Янкабаков е имал случай, при който членове на комисия за удължаване на болничните на негова пациентка, са изразили съмнение, че изобщо й е направена операция. Те смятали, че в Сливен не се правят операции на дискова херния и че доктора е излъгал. „Вече имаме микроскоп с вградена в обектива видеокамера и при желание на пациента може да бъде направен запис на операцията, така вече се обезсмислят подобни на горепосоченото изказвания".

Извършването на неврохирургичните операции изисква високоспециализиран екип, специфична апаратура и високо ниво на други структури в болницата. Това са Спешно отделение, Отделение по образна диагностика и не на последно място Отделението по реанимация. Освен това е
необходимо стриктно спазване на алгоритмите за различните заболявания.Недопустимо е да се правят импровизации. Във всеки един момент трябва да се знае какво се извършва и какво се постига с това. Разбира се, не всичко може да се предвиди. Много често при остро настъпващи неврохирургични заболявания и травми съдбата на пациента се предопределя в този момент. Имали сме тежки случаи, които са ни поставяли на изпитание, но като се запази самообладание и се вземат адекватни решения, се счита че лекарят е направил успешна операция,въпреки тежестта на случая и крайния изход. Удовлетворението е пълно, когато изходът е благополучен.

Малка част от неврохирургичните операции не се правят в НХО на МБАЛ-гр. Сливен. Това са операции, за които е необходима високоспециализирана и скъпоструваща апаратура.

Според д-р Янкабаков има някои редки случаи, в които операциите не бива да се правят на всяко едно място в България. Той смята, че е редно в такива случаи пациентите да бъдат насочвани правилно към
специалисти, които често оперират болни с такива заболявания. Той не си спомня за случай, при който пациентът да е хоспитализиран в сливенската болница и да се е наложило да бъде транспортиран някъде другаде, освен ако това не е по желанието на близките. „Лечението започва с доверието между лекаря и пациента. Ако започне с недоверие,каквото и да се случи след това, винаги ще има връщане към този момент- първоначалното недоверие. Пациентът може да бъде насочен или той сам да избере лекаря си, макар да няма правило, че непременно неговия случай ще протече благоприятно или с проблеми" .

Специалистът не се меси в решенията на пациентите. Той им обяснява от какво са болни, какви са начините за лечението им и дали може да направи това, което е нужно. Според него добрите резултати в отделението се дължат на добре преценените възможности на екипа и правилната селекция на болните, но едно е неоспоримо - при много от основните неврохирургични заболявания, за които гражданите на Сливен и областта се е налагало да търсят помощ на други места в страната, сега могат да я намерят в НХО на МБАЛ - гр. Сливен и екипа, ръководен от д-р Янкабаков.

За Framar.bg:

3.9, 13 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА