Начало Здравна медиа Здравни новини Не е ясна бройката на хората в страната, които страдат от атопични рани

Не е ясна бройката на хората в страната, които страдат от атопични рани

Не е ясна бройката на хората в страната, които страдат от атопични рани - изображение

Не е ясно колко са пациентите в България, които страдат от така наречените "атопични рани" и няма статистика за този проблем. Регистрираните хора, които са потърсили помощ от лекар, са около 100 000, но специалистите смятат, че те са може би към 300 000, съобщава Труд. Малко са и здравните заведения, в които се предлагат специфичните грижи за хора в такова състояние, които са проследяване, профилактика и лечение.

Обикновено атопичните рани са резултат от друго заболяване и се появяват спонтанно. Предимно венозната, артериалната недостатъчност и диабетът са причина за възникването им. Подобен вид рани са трудно зарастващи и в продължение на 4-6 седмици нямат подобрение.

Според проучванията около 15% от диабетиците в България получават така нареченото диабетно стъпало, което настъпва заради свиването на кръвоносните съдове и увреждането на периферните нерви. Белезите за появата на болестното състояние са намаляване и изчезване на секретите от потните жлези, липсата на чувство за болка и топлина. Атопичните рани са предимно на ходилата, бързо се инфектират и разрастват. Необходимо е за тях да се погрижи навреме опитен хирург.

Грижата за тях обхваща употребата на медикаменти за разширяването на кръвоносните съдове, хирургично премахване на некротиралата тъкан и прием на антибиотици. Ако не се полагат нужното внимание и грижа за тях, може да се стигне до ампутация на крайник.

Статистиката показва, че само в САЩ от атопични рани страдат до 6 милиона души, като от тях около 85 на сто са възрастни над 65 г.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: evergreenfootankle.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ВидеоНовиниЗдравни съветиЛюбопитноХранене при...Алтернативна медицинаИсторияБотаникаЛайфстайлМедицински изследванияСпортЗаведения