Нов поглед върху причините за стомашните киселини

Най-вероятно в света няма човек, който поне веднъж в живота си да не е страдал от парещите хранопровода киселини, които се появяват до половин час след хранене, особено след консумация на по-пикантна храна.
Учени изследваха едни от най-честите причини за тях.
Предполага се, че киселините се образуват, след като стомашният сок, съдържащ солна киселина с висока концентрация, се изхвърля в хранопровода и дразни нервните окончания на лигавицата на хранопровода.
Проучванията, включващи 427 пациенти, опровергават тази гледна точка.
В резултат на храносмилането се получават летливи газове - (амоняк, сероводород, въглероден диоксид), образува се вътрестомашно налягане и газовете се концентрират в горната част на стомаха.
Според новата теория за механизма на образуване на ерозивни и язвени заболявания на горната част на храносмилателния тракт, при високо налягане в стомаха в тесни пространства, се получава дразнене на нервните рецептори. При много високи концентрации това води до увреждане на лигавицата под формата на ерозивни и язвени заболявания, също и до поява на киселини.
От гледна точка на тези възгледи, при механизма на формиране на стомашни киселини, има явни противоречия, които възникват в хода на научни изследвания и събиране на данни.
Причините, водещи до повишаване на нивата на киселинност, могат да бъдат разделени в няколко групи:
Първата от тях е увеличаването на концентрацията на инфекция HP на стомашната лигавица (основната причина). Това е улеснено от имуносупресията и се дължи на различни причини, сред които - стрес, отравяне, тютюнопушене, хормонални промени в организма, и т.н. По-голямата консумация на зеленчуци, плодове, при която инфекцията HP разгражда бързо карбамида на амоняк и така се повишава нивото на киселинност.
Сред храните, стимулиращи появата на киселини са - пикантните, солените и пържените храни, също и тези с повече подправки. Киселини се предизвикват също при консумация на алкохол - особено вино и бира, от кафе и шоколад.
Обичайно има комбинация на различни варианти на посочените по-горе причини. Киселините се неутрализират с помощта на лекарства от всички класове, които влияят на нивото на стомашната киселинност.
Антиацидите неутрализират солната киселина.
Коментари към Нов поглед върху причините за стомашните киселини