Някои видове мазнини увреждат паметта и познавателните функции

Използването на някои видове мазнини уврежда паметта и нарушава познавателните функции, сочи изследване на учени от Бостън, САЩ.
Доскоро се смяташе, че консумацията на големи количества от "лоши" мазнини - наситени и ненаситени, има лошо влияние върху сърдечно-съдовата система.
Според едно скорошно проучване, проведено от изследователи от болница в Бостън, САЩ, обаче лошо влияние оказват главно наситените мазнини, докато ненаситените дори могат да са положителни.
Резултатите от изследването показват категорично, че употребата на наситени мазнини (открити в червеното месо, млечни продукти, кокосово и палмово масло) може да уврежда паметта и влияе негативно на когнитивната функция.
В същото време обаче, честото присъствие в храненето на мононенаситени мазнини (намерени в ядки, зехтин и рапично масло), напротив - подобрява познавателните способности.
Изследователският екип е анализирал при проучването си данни от 40 000 жени на възраст от 45 и повече години. Тествани са когнитивните функции на участниците на три пъти в продължение на четири години. Доброволците, включени в изследването, са попълнили и подробни въпросници за хранителния си режим и навици.
Учените са установили, че общото съдържание на мазнини в диетата не оказва влияние върху когнитивната функция. Важно било какъв вид мазнини предимно се консумират.
Данните показали, че при жените, които често консумирали наситени мазнини (основно от червено месо и масло), показателите на паметта и познавателните способности се влошили през четирите години на проучването.
Обратно тези, които включили в хранителния си режим основно ненаситени мазнини, показали добри резултати от теста за целия период на наблюдението.
Изследователите смятат, че въз основа на тези резултати ще може да се разработи нова стратегия за предотвратяване на влошаването на когнитивните функции, особено в старческа възраст.
Успешното разработване на подобна стратегия може да помогне за решаването на по-сериозни здравни проблеми като деменцията и болестта на Алцхаймер, които в последно време са повишени.
Коментари към Някои видове мазнини увреждат паметта и познавателните функции