Начало Здравна медиа Здравни новини Общинският съвет в Нова Загора приватизира местната болница

Общинският съвет в Нова Загора приватизира местната болница

Общинският съвет в Нова Загора приватизира местната болница - изображение

Общинският съвет в Нова Загора реши местната болница да бъде приватизирана. Лечебното заведение е натрупало задължения от близо 700 000 лв. и от общината не могат вече да поддържат своята собственост.

Общинската болница е изправена пред фалит и няма средства за консумативи и медикаменти, също така няма и достатъчно персонал. Клиничните пътеки са намалени от 26 на 23. Управителят на лечебното заведение д-р Станка Иванова коментира, че за един месец МБАЛ "Св. Петка Българска" заработва около 150 000 лв. Наложеният от НЗОК лимит е 115 000 лв., а разходите за трудови възнаграждения са 120 000 лв. По нейни думи няма как една болница да съществува, когато получава такива финанси.

Кметът на Нова Загора Николай Грозев внесе предложение в Общинския съвет лечебното заведение да бъде приватизирано. Търговско дружество, притежаващо частна болница в Сливен, вече е проявило интерес. Зам.-кметът Ивайло Енев е на мнение, че по този начин не само ще се запази опцията жителите на общината да разплагат със устойчиво здравеопазване, но и с качествено. Преди заседанието на ОбС граждани протестираха срещу раздържавяването на новозагорската болница. Притесненията им са, че промяната в собствеността няма да доведе до изменения в състоянието на МБАЛ „Св. Петка Българска“.

В приватизационния договор изрично ще бъде посочено условие да се запази и разшири дейността на лечебното заведение.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: bnt.bg
Снимка: nova-zagora.org

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ОбразованиеСпорт и туризъмСпециалистиОрганизацииЗаведенияНовиниИсторияЛайфстайлНормативни актовеИнтервютаКомпании и организацииЛюбопитноСнимкиЗдравни съветиСоциални грижиКлинични пътекиАптекиАнкетиЛечения