Обявяването на трансмазнините в етикетите на храните става задължително
От декември 2014 г., съгласно европейското законодателство, обявяването на съдържанието на мазнини, въглехидрати, холестерол, наситени мастни киселини и трансмазнини на етикетите на храните става задължително.
Това съобщи проф. Стефка Петрова, експерт по хранене в Центъра по обществено здраве и анализи и бивш национален консултант по хранене и диететика.
Причината е масовото затлъстяване в страните на Евросъюза, а също и прекомерната консумация на продукти, които се влагат при индустриалното производство на храни.
Едни от тях са трансмазнините, за които има сведения, че водят до онкологични заболявания. По този начин хората се тъпчат с вредни храни, без да го осъзнават.
Поради тази причина някои държави като Дания, Швейцария, Холандия и Швеция са въвели задължително на етикетите на храните да бъдат отбелязани видовете мазнини.
"Дори е наложено ограничение продуктите да съдържат до 2 процента трансмазнини", обясни проф. Петрова. Резултатите от това са, че в тези страни сърдечносъдовата смъртност е намаляла с 60 процента.
Коментари към Обявяването на трансмазнините в етикетите на храните става задължително