Начало Здравна медиа Здравни новини Огнище на чума в три села от община Болярово

Огнище на чума в три села от община Болярово

Огнище на чума в три села от община Болярово - изображение

Положителните резултати потвърдиха наличието на чума по дребните преживни животни в няколко ферми в селата Крайново, Странджа и Шарково от община Болярово. Лабораторните резултати са от 9 юли от Европейската референтна лаборатория за чуми по дребните преживни животни GIRAD във Франция.

Със своя заповед изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев нарежда на директора на ОДБХ в Ямбол организирането на принудителното убиване по хуманен начин и обезвреждането на всички преживни животни в трите населени места. Помещенията, оборудването, транспортните средства, дворовете и улиците в района да бъдат почистени идеално и многократно дезинфекцирани.

В заповедта са определени още и 3-километровата и 10-километровата зони, в които животните да бъдат преброени, а информацията за тях актуализирана. Директорът нарежда да се вземат двойни проби от всеки обект от областите Ямбол и Бургас и да се изпратят за изследване за чума.

Сред предпазните мерки, които да не позволят разпространението на заразата, са още забрана на търговията и транспортирането на животни и организирането на пазари и изложби.

Суровото мляко от общините Болярово и Елхово от Ямболска област и от Средец, Созопол, Приморско, Малко Търново и Царево от област Бургас да не напуска територията им и да се обработва само там. Същото се отнася и до млечните продукти, които трябва да имат идентификационна маркировка, както и до месото и месните изделия.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: babh.government.bg
Снимка: contextoganadero.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛайфстайлСнимкиХрани и ястияЛюбопитноЗдравни съветиРецептиИсторияИзследванияЛечения