Начало Здравна медиа Здравни новини Отделение по инвазивна кардиология отваря врати в МБАЛ - Хасково

Отделение по инвазивна кардиология отваря врати в МБАЛ - Хасково

Отделение по инвазивна кардиология отваря врати в МБАЛ - Хасково - изображение
За пръв път в цялата история на Хасковската многопрофилна болница, в нея ще има отделение по инвазивна кардиология. В него ще бъдат извършвани сърдечни операции, но по-важното-ще се лекува на място така наречения остър коронарен синдром, който е основният причинител на смърт за българите. При този тип инфаркти, спасението е в първите два часа. Пропуснат ли се, пациентът или умира или остава парализиран за цял живот, ако въобще успеят да го спасят. Досега, покосените от инфаркт бяха транспортирани за Пловдив, София или Ямбол. Най-многото което някога се е правило в хасковската кардиология е било поставяне на байпас.

Хасковската болница досега поемаше по 400-500 инфаркта годишно, които бяха светкавично бяха препращани към други лечебни заведения. Много от местните кардиолози пък пък директно пращат пациентите си в други клиники, където има ангиограф.

"Когато го придобием и ние, очаквам по 100 допълнителни случая на месец", коментира завеждащият кардиологията в МБАЛ, д-р Александра Милева.

Новите възможности на хасковската болница станаха факт след като бе подписан официално договорът за доставка на супермодерен Ангиограф. Той ще бъде изработен, доставен и монтиран в рамките на 100 календарни дни. До септември трябва да бъде конструктивно преустроено трето вътрешно отделение, като се направи инвазивна лаборатория и интензивен сектор. Всичко това ще бъде обезопасено по съвременните изисквания за лъче защита. Строители и проектанти днес обикаляха отделението за изготвяне на необходимия проект.

Ангиографът е на Дженерал Електрик и струва 1.5 млн без ДДС, т.е. 1.8 млн крайна цена. Предимството в офертата на „Дженерал Електрикс" е че са дали 5 годишен срок за разсрочено плащане, почти без оскъпяване. На болницата това ще струва 22 хиляди месечно. За сравнение-клиничните пътеки които ще се сключат за ангиографа ще носят поне по 200 хиляди месечно. Разбира се Касата трябва да сключи договор, макар и по средата на годината, което е различно от обичайната им практика.

Когато договорът с касата стане факт, пристигат и специалистите. На трудов договор в Хасково заработва д-р Орлин Радев от Пирогов. Втори кардиохирург, също на трудов договор ще бъде привлечен тия дни. Консултант на прохождащото хасковско отделение ще бъде известният д-р Валери Гелев, който е началник на инвазивната кардиология в Пирогов.

За Framar.bg:

3.4, 5 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА