Начало Здравна медиа Здравни новини Отчитат голям ръст на болничните и на изплащаните суми за тях

Отчитат голям ръст на болничните и на изплащаните суми за тях

Отчитат голям ръст на болничните и на изплащаните суми за тях - изображение

Експерти предупреждават, че вероятно се извършват злоупотреби с болничните и трябва да се предприемат мерки. Основание за това им дава информацията, че за миналата година НОИ и работодателите са изплатили над половин милиард лева за болнични.

Това е най-голямата сума до този момент от 2010 г., когато беше въведено изискването работодателите да поемат първите три дни. До 2013 г. това условие е помогнало за намаляването на разходите, но след тази година те само се увеличават и няма вече ефект.

Пред bTV от БСК съобщават, че през 2009 г. НОИ е превела малко над 2,7 милиона лв. за болнични за общо заболяване, което е струвало на държавата 346 милиона лв. През 2016 г. равносметката е с 30% повече дни, в които българите са били болнични, и повишение с 66% спрямо 2009 г. на разходите за този вид обезщетяване.

Статистиката сочи, че работещите в малки предприятия с до 10 души персонал излизат най-често в болничен, отколкото служителите в големи фирми с над 500 работници. От бизнеса искат да спре изплащането на първите три дни болнични от тяхна страна, а контролът от страна на държавата да се увеличи. От Националния осигурителен институт не са излезли с позиция какви са причините за повишаването на дните по болест и разходите за обезщетения за тях. Оттам отчитат единствено, че ръстът при поеманите от работодателя болнични е част от общия ръст на всички болнични.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: bs757.com

 

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноМедицински изследванияСнимкиАнкетиПсихологияСтатистически проучванияЗдравни проблемиСоциални грижиТестовеЛеченияЗдравни съвети