От близо 20 години в България няма данни за промишлен ботулизъм
През последните 18 години в България няма регистрирани случаи на промишлен ботулизъм.
Това показват данните на Националния център по обществено здраве и анализи.
"Рядко срещаното заболяване се получава при неправилното домашно консервиране", обясни д-р Екатерина Радоилска, главен асистент в дирекция "Микробиологичен анализ" в Центъра по обществено здраве.
"Високата хигиена при приготвянето, произходът на местните продукти и използването на здрави плодове и зеленчуци са важните изисквания за правилното им консервиране. Ако това не се спазва, се развиват вредни микроорганизми, които водят до болестта ботулизъм", каза д-р Радоилска.
НОВИНАТА е свързана към
- Анаеробни спорообразуващи бактерии (Род Clostridium)
- Лечение на ботулизъм
- Тестове за ботулизъм
- Изследване за ботулинов токсин
- Стомашен ботокс – иновативна помощ при терапия на затлъстяването
- Хранене при ботулизъм
- Токсична консерва превръща вила край езеро в хотел на смъртта
- Използването на ботулинов невротоксин за отслабване провокира 87 случая на ботулизъм
Коментари към От близо 20 години в България няма данни за промишлен ботулизъм