Начало Здравна медиа Здравни новини От „Родилница“ започнаха петиция за подобряване на родилните грижи в страната

От „Родилница“ започнаха петиция за подобряване на родилните грижи в страната

От „Родилница“ започнаха петиция за подобряване на родилните грижи в страната - изображение

Неправителствената организация „Родилница“ стартира петиция, чрез която събира подписи в подкрепа на няколко искания, отправени към министъра на здравеопазването и депутатите от Народното събрание. Съмишлениците, стоящи зад организацията, се обръщат към властимащите да предприемат нужните действия, за да се промени отношението към родилките и да се прилагат по-добри практики по време на раждане.

От „Родилница“ отправят искания да се приеме нов медицински стандарт, който да задължи болниците и медицинските специалисти да проявяват уважително отношение към родилките и да зачитат правото им на информирано съгласие. Също така да спазват препоръките на СЗО и добрите практики в Евросъюза за безплатно допускане на придружител, за първи контакт с новороденото, да е позволен прием на напитки и храна по време на раждането, клампирането на пъпната връв да е отложено, да се избягват опасни като „Кристелер“ интервенции и др.

Искането към народните представители е да се допълни Наказателния кодекс със специален състав, който да окачествява като престъпление насилието над родилки. Предложението на организацията е текстът да е дефиниран по този начин: „Умишлено или небрежно нанасяне на телесна повреда на раждаща жена от страна на медицинско лице, включително и чрез остарели, неподходящи или неправилно приложени медицински практики и методи, присвояване на контрола върху тялото на раждащата жена и върху родилния процес, като това може да се изрази в демонстриране на власт, нехуманно или унизително отношение, злоупотреба с безпомощното положение на родилката, извършване на медицински интервенции въпреки несъгласието й, незачитане на естествените телесни процеси на жената и други действия, водещи до загубата на автономия и на възможността раждащата жена свободно да взима решения относно протичането на раждането и относно своето физическо и психическо благополучие по време на раждането”.

Исканията към здравния министър са описани подробно в Становище до МЗ относно промяна в медицинския стандарт за акушерство и гинекология, което е внесено от хората, стоящи зад „Родилница“, на 1 март 2018 г. във ведомството.

Желаещите да подкрепят петицията могат да го направят тук.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: НПО „Родилница“
Снимка: kiddieversity.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СнимкиНовиниИсторияЛюбопитноНормативни актовеЛайфстайлПсихологияСоциални грижиЗдравни съветиКлинични пътекиЗаведенияСпециалистиЛеченияБотаника