Плодовите сокове: по-добро качество и повече местно производство
80% от соковете, продавани в ЕС, идват от Бразилия и САЩ. ЕС е най-големият вносител на портокалов сок в света. Това обаче означава високи емисии на СО2, идващи от транспорта. Испанският евродепутат от Групата на Социалистите и Демократите Андрес Перело Родригез представи в Комисията по околна средна на ЕП доклад, в който се предлага да се поощрява употребата на сокове местно производство, които отговарят на европейските стандарти за качество и за справедливи условия на труд.
Докладчикът поставя акцент и върху други ползи от използването на европейска продукция. Докато производители като САЩ и Бразилия садят цитрусови култури специално за производство на сокове, производителите от ЕС използват плодове, които не могат да се реализират на пазара за пресни плодове (заради размера си, например), но са подходящи за качествени сокове. Това "гарантира, че се събират всички плодове (избягва се унищожаването на продукция, която не е подходяща за пряка продажба или която остава необрана на полето...)", смята испанският евродепутат.
На производителите от ЕС и за в бъдеще ще бъде позволено да смесват портокаловия сок с до 10 процента сок от мандарини.
Повече защита на потребителите
Евродепутатите настояват още за повече информация за потребителите. За много купувачи не е ясна преди всичко разликата между соковете, които не би трябвало да съдържат захар и нектарите, които са обогатени със захар или подсладители. За диабетиците, децата и хората с наднормено тегло обаче е важно да знаят дали продуктите съдържат захар или не.
Темата за безопасността на хранителните продукти е централна за работата на Комисията по екология тази пролет. В Комисията бе гласуван доклад, който позволява на държавите членки да забранят култивирането на Генно модифицирани организми по екологични съображения. Депутатите настояват още за по-строг контрол при използването на антибиотици в животновъдството, както и за етикетиране на продуктите от клонирани животни и техните потомства. По последната тема не бе постигнато съгласие със Съвета.
Източник: Европейски парламент
Коментари към Плодовите сокове: по-добро качество и повече местно производство