Начало Здравна медиа Здравни новини Повдигнаха обвинения срещу Петър Москов заради турските ваксини

Повдигнаха обвинения срещу Петър Москов заради турските ваксини

Повдигнаха обвинения срещу Петър Москов заради турските ваксини - изображение

В специализирания наказателен съд беше внесен обвинителен акт срещу Петър Москов. Софийската градска прокуратура обвинява бившия здравен министър, неговия заместник Адам Персенски и още трима души от фирма "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД във връзка с ваксините "Пентаксим", "Тетадиф" и "Еувакс Б".

Петър Москов е обвинен за това, че на 9 юли 2015 г. не е изпълнил служебните си задължения като министър на здравеопазването, приемайки като дарение 100 000 дози ваксини за деца "Пентаксим - 0,5" и 100 000 дози за хепатит Б - "Еувакс Б", които са неразрешени за употреба в България.

Вследствие на приемането на дарението от Министерството на здравеопазването в Турция са настъпили вредни последици за нашето ведомство, които се изразяват в размер на 325 233,87 лв. и неимуществени вреди. Също така заради действията на Москов се е създало недоверие в авторитета на родното Министерство на здравеопазването по отношение на контрола относно провежданата лекарска политика, както и недоверие у гражданите за дейността по имунизиране на децата. По тази причина прокуратурата определя деянието като "тежък случай".

Второто по ред обвинение срещу бившия здравен министър е, че на 27 ноември 2015 г. е улеснил умишлено в качеството на помагач сключването на неизгодна сделка с "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД за дарение на 5000 дози БЦЖ ваксини. От това действие за фирмата са произтекли вреди за 427 788,31 лв. с ДДС, 12 221,22 лв. за транспортни разходи и 2097,96 лв. застраховки.

Има и трето обвинение срещу Петър Москов и то е, че в периода 20 юни - 1 юли 2016 г. като министър и принципал на "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД не е контролирал достатъчно работата на лица, на които било възложено да управляват обществено имущество. Вследствие на това настъпили значителни щети в размер на 110 003,46 лв.

Заради престъпното бездействие на бившия здравен министър в база на „Бул Био“ в София е произведена и съхранявана ваксина „Тетадиф“. Това е станало без Изпълнителната агенция по лекарствата да е уведомена и без тя да е разрешила конкретно в тази база на фирмата да бъде произведена ваксината.

Всички обвиняеми са с мярка за неотклонение „подписка“ до момента.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: btvnovinite.bg
Снимка: trafficnews.bg

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниАнкети