Начало Здравна медиа Здравни новини Половината от загиналите на пътя може да бъдат спасени, ако им се окаже помощ през първите 5 минути

Половината от загиналите на пътя може да бъдат спасени, ако им се окаже помощ през първите 5 минути

Половината от загиналите на пътя може да бъдат спасени, ако им се окаже помощ през първите 5 минути - изображение

Проучване, направено в Европа, сочи, че ако през първите пет минути след катастрофа се окаже първа помощ, половината от хората, които са загинали на пътя, е можело да бъдат спасени.

За България това означава 150 души да продължават да се радват на живота и на своите близки, ако някой им беше оказал първа помощ в този интервал от време. Това са половината от хората, които са загинали от началото на годината.

Проверка на Нова телевизия установи, че само 18% от българите еднократно са преминали през някакво обучение как да помогнат при инциденти. Такова се провежда от БЧК на кандидат-шофьорите в рамките на 8 часа. Не е задължително да ходим на такива курсове след това, но от организацията призовават опресняването на знанията да се прави през няколко години. Понякога малко минути може да са фатални, докато дойде линейката.

В същото време задължителен атрибут в автомобила трябва да е аптечката. Необходимо е комплектът за първа помощ да се подменя на всеки 6 месеца.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: nocookie.net

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиИсторияАнкетиТестовеСоциални грижиЛюбопитноСпортЛеченияПсихология