Начало Здравна медиа Здравни новини Предстоят 6 дни със силни магнитни бури

Предстоят 6 дни със силни магнитни бури

Предстоят 6 дни със силни магнитни бури - изображение

Тази седмица ни очакват силни магнитни бури, които ще продължат 6 дни, сочат данни на Международната космическа станция.

До последния работен ден силата на магнитните бури ще нараства постепенно. През почивните дни се очертава стабилизиране, но от 11 октомври се очаква друга вълна от 10 дни на възбудена магнитосфера.

Магнитните бури са резултат от мощни изригвания на плазмата на Слънцето. Това води след себе си отделянето на огромно количество енергия под формата на топлина, светлина и електромагнитни вълни. Потокът от смущения на геомагнитния фон на Земята се движи със скорост от 400 до 1000 км/сек. До Земята достига до ден – два след слънчевото изригване. Тогава, когато слънчевата енергия достигне магнитното поле на Земята, настъпват различни смущения в радиовръзки и приемници, оказва влияние на хора и животни.

В подобни дни най-уязвими са възрастните, хората в по-крехко здраве, със сърдечносъдови проблеми, психично болни и хронично болни.

Често се проявяват симптоми като главоболие, световъртеж, изпотяване, колебания в кръвното налягане, отпадналост, раздразнение.

Според медици магнитните бури забавят реакциите и затова се препоръчва избягването на дейности, които изискват повишена концентрация. Желателно е хора в колебливо здраве да избягват дългия престой на открито и при всякакво неразположение да потърсят помощ от специалист.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Moteris

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиАлт. медицинаИсторияСпортЛечения