Начало Здравна медиа Здравни новини При около 10 процента от българските деца не е изпълнен задължителният имунизационен календар

При около 10 процента от българските деца не е изпълнен задължителният имунизационен календар

При около 10 процента от българските деца не е изпълнен задължителният имунизационен календар - изображение

При около 10 процента от българските деца не е изпълнен задължителният имунизационен календар. Това показват данни на Националния център по опазване на обществено здраве и анализи за 2016 г.

Броят на имунизациите срещу дифтерия, тетанус, коклюш, хемофилус инфлуенце тип Б и хепатит тип Б е малко над 90 процента. По-висок е само процентът на имунизираните с ваксина срещу туберкулоза, поставяща се след раждането, като нивото на обхванатите деца е 96,2 процента.

"Действителната статистика е доста по-тревожна от официалната, защото има много случаи на деца, които са имунизирани само по документи, но на практика не са", поясни доц. Атанас Мангъров, завеждащ детското отделение в Инфекциозна болница в София.

"В целия свят тенденцията за отказ от ваксиниране набира все по-голяма сила. В България за щастие все още обхватът на имунизационния календар е висок", заяви още д-р Мангъров и уточни, че по световен стандарт той трябва да е минимум 70 процента.

Снимка: yorktonthisweek.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСнимкиЛюбопитноЛеченияСоциални грижиИсторияАнкетиЗдравни съветиАлтернативна медицинаТестовеЛайфстайлПсихологияСпортИнтервютаРецептиХранене при...ОбразованиеОрганизацииСпециалистиНормативни актовеЗаведенияКлинични пътекиМедицински изследванияБотаника