Начало Здравна медиа Здравни новини Проф. д-р Тодор Кантарджиев: Жените се заразяват по-лесно с ХИВ и СПИН

Проф. д-р Тодор Кантарджиев: Жените се заразяват по-лесно с ХИВ и СПИН

Проф. д-р Тодор Кантарджиев: Жените се заразяват по-лесно с ХИВ и СПИН - изображение

В последните години се наблюдава тенденция СПИН да се предава повече чрез хетеросексуални контакти за разлика отпреди 30 години, когато от болестта са се заразявали предимно хомосексуалните и венозните наркомани, обяви в ефира на bTV проф. д-р Тодор Кантарджиев.

По негови думи жените много по-лесно стават носители на ХИВ, отколкото мъжете. Много по-голяма е вероятността жена да се зарази от болен от СПИН мъж, отколкото мъж да се зарази от болна жена. Чести са случаите дами да се сдобият с ХИВ след контакт с мъж, който преди това е имал полово сношение с друг мъж.

Като сериозен проблем шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания определя неадекватното лечение на полово предаваните болести в страната и недоброто им диагностициране. Това е една от големите причини за наличието на толкова безплодни двойки. Според епидемолога държавата не прави достатъчно за разрешаването на проблема чрез превенция, а предпочита да насочи вниманието си изключително върху финансирането на ин витро процедури.

Друг въпрос, който разисква проф. д-р Кантарджиев, е този за инфекциите през лятото и как да се предпазваме от тях. За да не провалим почивката си, той съветва да мием редовно ръцете си, след къпане в басейн или море винаги да посетим и банята и да си сменяме банските, особено децата и дамите.

Разстройството е сигнал за бактериална инфекция по думите на специалиста. Може да бъде предизвикано от храна, замърсена вода или от мръсни ръце. Успешно можем да се преборим като приемаме пробиотици, но ако положението е сериозно, задължително да се обърнем към лекар.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: novini.bg

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияИнтервютаНовиниТестовеАлт. медицинаНормативни актовеЛюбопитноЗдравни проблемиЛайфстайлЛеченияИзследванияЗдравни съветиАнкетиСнимкиБотаникаСпортПсихологияСоциални грижиМикробиологияВидеоОрганизации