Начало Здравна медиа Здравни новини Проф. Тодор Кантарджиев: Всеки ден броят на ухапаните от кърлежи се увеличава

Проф. Тодор Кантарджиев: Всеки ден броят на ухапаните от кърлежи се увеличава

Проф. Тодор Кантарджиев: Всеки ден броят на ухапаните от кърлежи се увеличава - изображение

Всеки ден броят на ухапаните от кърлежи се увеличава. В Националния център по заразни и паразитни болести се регистрират между 20 и 50 човека на ден, носещи кърлеж за изследване. Всъщност ухапаните са доста повече. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев в интервю за Нова.

Поради забавянето на пролетта все още няма бум на заболявания, причинени от кърлежи, но се отчита постепенен растеж. Професор Кантарджиев посочва, че тази година според статистиката случаите на лаймска болест са два пъти по-малко, а случаите на марсилска треска са три пъти по-малко. Тенденцията обаче посочва, че предстои увеличаване на тези две опасни заболявания през следващите седмици.

Препоръчително е да се избягват места с висока и неокосена трева. Хората да се съобразяват къде разхождат кучетата и къде играят децата им.

Професорът уточнява, че кърлеж, изваден до 12-ия час не представлява опасност за човека от зараза. Въпреки това колкото по-рано се отстрани, толкова по-добре. По думите на професор Кантарджиев заболяванията от кърлежи са два вида – едните са тези, които могат да се закачат по градските градини и други – кърлежите по селата, които са доста по-опасни. Вторият вид се разпространява и по диви и селскостопански животни и причиняват опасни и редки болести.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: zdravnaposhta.net

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЗдравни съветиЛеченияАлтернативна медицинаЛюбопитноХранене при...Медицински изследванияАнкетиЛайфстайлКлинични пътекиБотаникаСпециалисти