Начало Здравна медиа Здравни новини Публикуваха проектонаредбата за критериите за университетските болници

Публикуваха проектонаредбата за критериите за университетските болници

Публикуваха проектонаредбата за критериите за университетските болници - изображение

Министърът на здравеопазването внесе в Министерския съвет проекта на наредбата за критериите, с които ще бъдат определяни университетските болници.

Според Закона за лечебните заведения това става със санкция на МС. В тях се осъществяват дейности в различни направления, сред които клинично обучение на студенти и докторанти по хуманна и дентална медицина и фармация и обучение на студенти от професионалното направление „Здравни грижи“, както и следдипломно обучение.

В доклада към проектопредложението министър Ананиев посочва, че до момента няма критерии, чрез които да бъде преценено може ли една болница да е университетска, а всяка, която получава при акредитацията положителна оценка за обучение на студенти е имала право да кандидатства и да бъде одобрена.

Основа при създаването на критериите е обвързаността на тези болница с университета. Затова и лекарите с академични длъжности трябва да бъдат най-малко 30% от екипа за болница и 60% за отделение или клиника. Поне 20% доценти и професори е нужно да има в болницата и 10% в отделението.

Сред другите изисквания е и най-малко 30% от студентите да са провеждали клиничното си обучение в през последните две години, а най-малко 10% от длъжностите да са за специализанти.

Болницата ще трябва да изпълнява и 80% от учебната програма по половината от специалностите.

Целта на проекта е да бъдат създадени ясни условия за това коя болница е университетска и чрез тях получилите одобрение да обучават студенти да придобият правата на такава.

Министър Кирил Ананиев посочва, че в момента с положителна оценка за обучение са над 130 лечебни заведения. Чрез новите правила ще бъдат определяни единствено структури, които са реално обвързани с университет, с обучението на студенти и с реализацията на научна дейност.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: mh.government.bg

 

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЗаведения