Начало Здравна медиа Здравни новини Разработват нов метод, който ще се справя много по-успешно с развалящите се зъби

Разработват нов метод, който ще се справя много по-успешно с развалящите се зъби

Разработват нов метод, който ще се справя много по-успешно с развалящите се зъби - изображение

Учени от Кралския Колеж в Лондон разработват нов метод, който ще се справя много по-успешно с развалящите се зъби в сравнение със съществуващите в момента. Методът ще включва не само запълване на дупките, но и ще стимулира стволовите клетки да излекуват увреждането на зъба.

Специалистите поясняват, че при минимални увреждания тялото произвежда дентин по естествен път - това е тънък слой защитна обвивка, която обгръща зъба и го предпазва от външното влияние, което може да предизвика инфекция. Този естествен процес обаче съвсем не е достатъчен при по-големи увреждания и по тази причина посещението при стоматолог е задължително. Традиционният материал за пломбата се състои от калций и силиконов продукт, който покрива именно меката част в зъба, която е податлива на увреждане.

Новият метод ще стимулира стволовите клетки на зъба да произвеждат повече дентин. Това би позволило на зъбите да използват своята естествена биологична способност да поправят по-големи кариеси и в същото време би намалило нуждата от плобми.

Терапията ще се осъществява чрез прилагане на биоразградими колагенови тампони, които ще съдържат малки дози от молекулите на GSK-3 в увредения зъб. С времето тампонът ще се разгражда за разлика от използваните в момента зъболекарски пълнежи, и ще се замества от новообразувания дентин.

Според ръководителя на проекта Пол Шарп колагеновите тампони вече са клинично одобрени и достъпни в търговската мрежа, което означава, че методът лесно може да бъде прилаган в различни стоматологични клиники.

Снимка: mark-dent.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноНовиниЛеченияСпортХранене при...ФизиологияИсторияМедицински изследванияНормативни актовеЛайфстайлЗдравни съветиСпециалистиБотаникаСнимкиАлтернативна медицинаНаправления в медицинатаСоциални грижиОрганизацииЗаведенияПроизводители