Начало Здравна медиа Здравни новини Само 31 на сто от българите биха общували с ХИВ позитивен

Само 31 на сто от българите биха общували с ХИВ позитивен

Само 31 на сто от българите биха общували с ХИВ позитивен - изображение

От проведено изследване става ясно, че сред българите се отчита ниска запознатост относно ХИВ и неговите специфики. Трима от четирима заявяват, че не биха поддържали приятелство с човек, носител на вируса. Резултатите показват още, че 31% от хората биха общували с носител на вируса.

В проучването на изследователски център „Тренд“, направено по поръчка на „Здраве зад граници“, 94 на сто от хората твърдят, че не биха сключили брак с партньор, който има ХИВ. В изследването участвали 1002 българи над 18-годишна възраст.

Анализът на резултатите сочи, че българите имат познания за основния риск от заразяване, тъй като 91 на сто от тях посочват, че то може да стане чрез сексуален контакт. Всеки четвърти обаче, или 25%, мисли, че може да се зарази от неизмити прибори в ресторант или кафене. Всеки пети, или 21%, е на мнение, че това може да се случи чрез ползване на обща тоалетна. За да се разболееш от ХИВ, е достатъчно докосване или ръкостискане, според 8 на сто от българите.

Ниска е информираността и по отношение на лечението на заболяването. Само 33% от запитаните са наясно, че има терапия, която забавя развитието на ХИВ инфекцията, когато човек е носител на вируса.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: dnevnik.bg
Снимка: playtech.ro

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниТестовеАлт. медицинаИнтервютаИсторияЗдравни проблемиЛюбопитноБотаникаЛайфстайлНормативни актовеЛеченияИзследвания