Сертифицираха български сорт броколи
Надяваме се, че през следващата година ще можем да предложим на пазара семена от този български сорт броколи, който е адаптиран за нашите условия, каза още доц. Стойка Машева пред Фокус.
По думите й тези семена няма да са толкова скъпи, като вносните. Според нея по вкусови качества новосъздаденото българско броколи не се различава от останалото, защото учените от Института по зеленчукови култури в Пловдив се придържат към изискванията, който съществуват за всеки сорт.
Препоръчвам да се консумира много броколи, защото може би от зеленчуците то е с най-голямо съдържание на витамин C, каза още доц. Машева.
Експерти съветват да се зарежат краставиците и да се мине само на броколи, тъй като то има по-голямо съдържание на протеин, витамини и влакна и е близо два пъти по-засищащо.
Броколито е култивирано за пръв път в Италия още от времето на Римската империя. Смята се, че е селектирано и развито като зеленчук от дивото зеле, внесенo в Империята от пътешестващи търговци от Мала Азия. Във Франция, броколито било внесено от Катерина Медичи.
За Framar.bg: Стандарт Нюз - информационна агенция
Коментари към Сертифицираха български сорт броколи