Начало Здравна медиа Здравни новини Скарлатината се възражда с нова сила по света

Скарлатината се възражда с нова сила по света

Скарлатината се възражда с нова сила по света - изображение

След десетилетия упадък скарлатината отново е във възход във Великобритания, Североизточна Азия и други части по света, а лекарите търсят причината за това. Това сочи ново проучване на епидемиолози от Англия.

От 2014 година инфекцията се разраства стабилно и през 2016 година са регистрирани повече от 19 000 случая и 620 огнища. Това представлява седем пъти нарастване на заболеваемостта от 2011 година до сега.

Скарлатината е бактериална инфекция, причинена от групата на Streptococcus (бактерии от рода на бета-хемолитичния стрептокок от група А). Известна е като вид шарка, поради наличието на пъпковидни обриви по тялото. Характеризира се с възпалено гърло, висока температура, подути лимфни възли, ягодово-червен език, треска, главоболие, чести усложнения и дори смърт. Разпространява се по въздушно-капков път. Разболяват се предимно децата. Няма ваксина срещу заболяването. Лекува се обикновено с антибиотици.

Скарлатината е отговорна за смъртта на 36 000 случая през първото десетилетие на 20-ти век в Англия и Уелс и е водеща причина за детската смъртност. Според лекарите възраждането на заболяването най-вероятно се дължи на нов щам на болестта, който се разпространява по-лесно и е резистентен на повечето антибиотици. Молекулярни тестове обаче посочват съществуването на набор от вече установени щамове на бактериите. Учените се опитват да установят причината за тяхното възраждането.

Текущите щамове са доста далеч от тези, наблюдавани от началото на 1900 година и регистрират изключителен подем от всички документирани щамове през изминалия век“, заявява ръководителят на проучването епидемиологът Тереза Ламагни.

Последните огнища на заболяването са регистрирани в Китай, Виетнам, Южна Корея и Хонг Конг, които са с малки генетични изменения от общопознатите. Според учените има ясна връзка между азиатските огнища и тези във Великобритания.

Считаме, че скарлатината причинява промени в популацията на стрептококовите бактерии (S pyogenes), в гените, промени в имунния статус на населението, промяна на околната среда и все още неизвестен и потенциално нов инфекциозен агент, предразполагащ човек към заболяване“, коментират микробиолозите Марк Уокър и Стефан Брауер от Университета на Куинсланд.

Предстоят още изследвания, за да се установи точната причина за възраждането на скарлатината. Засилен е глобалния надзор върху разпространението на заболяването, тъй като епидемията от скарлатина все още се разпространява във Великобритания и Североизточна Азия.

Изследването е Публикувано в списанието The Lancet.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: sciencealert.com
Снимка: teddyclub.info


5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Хранене при...НовиниЗдравни проблемиИсторияВидеоСнимкиЛеченияБотаникаЛайфстайл