Начало Здравна медиа Здравни новини Създадоха видеосонда, която измерва температурата

Създадоха видеосонда, която измерва температурата

Създадоха видеосонда, която измерва температурата - изображение

Оптична сонда, която едновременно записва случващото се в човешкото тяло и измерва температурата, създадоха учени от Университета в Аделаида (University of Adelaide). Това е първото подобно устройство в света. Външният му диаметър е само 130 микрона, благодарение на което то може да проникне дълбоко в тялото и докато се движи в него да записва много повече информация.

Основната задача на сондата е да изследва процесите на хипертермия, предизвикани след приема на лекарства. Например, екстази причинява прегряване на определени части от мозъка и това повишаване на температурата може да доведе до увреждането им.

След като се постави в желаната област на тялото, сондата започва да отчита температурата. По този начин се проследява развитието на хипертермията, вижда се как въздействат медикаментите и кои от препаратите са токсични.

Учените планират да използват новото устройство не само за мозъка, но и за други части на човешкото тяло. Те се надяват още с негова помощ да оптимизират процеса на термична аблация (процедура, при която с помощта на висока температура се отстраняват тъкани) на злокачествените тумори.

Първият прототип на сондата е в състояние да измерва само температура. Сега учените работят по допълнителните възможности на уреда, сред които възможността да събира информация за киселинността на средата, наситените мазнини и кислорода.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: med.vesti.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниФизиологияЛюбопитноСнимкиБотаника